Polis voor verlenging garantie wordt normaal

Het verlengen van de garantietermijn begint ook in Nederland een normaal fenomeen te worden. Wie één jaar fabrieksgarantie niet voldoende vindt kan zijn kleurentelevisie voor vijf jaar verzekeren tegen reparatiekosten. ,,Jaarlijks wordt circa 200 miljoen gulden aan premies betaald om de garantie te verlengen'', verklaart directeur S. Peters van de Rotterdamse verzekeraar Actua, marktleider in dit segment.

Deze verzekeraar neemt in veel gevallen het risico over van de detailhandelaren die de uitgebreide garantie aanbieden.

,,Zij willen niet bekendmaken dat zij het risico hebben uitbesteed. Dan is het net alsof zij geen vertrouwen hebben in hun eigen spullen'', stelt Peters. ,,Formeel mogen zij het niet eens zelf doen, omdat de detailhandel niet de bevoegdheid heeft om risico's van klanten te verzekeren. En de risico's zijn ook niet klein: wie honderd wasmachines vijf jaar verzekert kan rekenen op 74 storingen.''

Ook een verzekering voor het arbeidsongeschiktheidsrisico bij het aangaan van een lening is volgens Peters niet uitzonderlijk.

,,Vaak lopen dergelijke verzekeringen via geldschieters als Frisia. Deze markt is goed voor een jaarlijkse premie-opbrengst van 150 miljoen gulden.''