PODIUMTRIO

Toen gitarist Jan Kuiper in 1985 de Podiumprijs kreeg uitgereikt, vormde hij voor de gelegenheid een trio met de vorige winnaars van die prijs, altsaxofonist Paul van Kemenade en trombonist Wolter Wierbos. Het bleef niet bij een eenmalige gebeurtenis en sindsdien is het trio een regelmatig bespeler van de Nederlandse en buitenlandse podia geworden.

Op de cd Live at the Concertgebouw is het Podiumtrio te horen in optima forma. In compositorische juweeltjes, die bijna allemaal van Kuipers hand zijn, doen de trioleden vergeten dat het de groep ontbreekt aan een traditionele ritmesectie. Het puntige en heldere geluid van Van Kemenades altsax neemt meestal het voortouw, ondersteund door lange lijnen van Wierbos. Kuiper voegt extra lagen toe door de melodielijnen te dubbelen of voert de spanning op door tegendraads te soleren. Het geheel klinkt bijzonder organisch, sereen en beheerst.

Het verschil met het laatste nummer op de cd, Sogomougou, waarin het trio wordt aangevuld met vijf gastmuzikanten, is dan ook enorm. Plotseling verandert de bedachtzame triomuziek in stomende funk, waarin de swingende drumsolo's en zompige basloopjes niet van de lucht zijn. Ondanks het totaal verschillende karakter van deze groep blijft het eigenzinnige geluid van het Podiumtrio ook hier overeind, hetgeen het bewijs vormt van de kracht en het aanpassingsvermogen van de drie muzikanten.

Podiumtrio: Live at the Concertgebouw (VIA, 9920572)

    • Edo Dijksterhuis