Personeel publieke omroep voert actie CAO

Werknemers van de publieke omroep zijn vanochtend bij radio-uitzendingen met prikacties begonnen. Morgen zullen ook televisie-uitzendingen getroffen worden door werkonderbrekingen van omroeppersoneel.

Vannacht liep een ultimatum van de bonden aan de werkgevers af. FNV Kiem en CNV Media, de media-organisaties binnen de vakbeweging, eisen in de nieuwe CAO een loonsverhoging van 6 procent. De NOS en de verschillende omroepverenigingen willen niet verder gaan dan een verhoging van 2,75 procent voor de komende anderhalf jaar.

Programma's op radio 1, 2 en 3, enkele regionale omroepen en de Wereldomroep beginnen vandaag niet op tijd. Ook worden er actiespotjes uitgezonden, waarin stiltes van een minuut worden aangekondigd. ,,Zo wordt de luisteraar relatief weinig getroffen'', aldus Luuk Voormeulen van FNV Kiem. Drastischer zijn de acties bij Teletekst, waar de beursinformatie niet wordt doorgegeven en bij de NOS-afdeling Kijk & Luisteronderzoek (KLO) die de hele dag gesloten is.

De NOS is ,,teleurgesteld'' dat het tot acties is gekomen. ,,We hebben tijdens de onderhandelingen aangegeven dat die 2,75 procent niet ons eindbod is, zonder te zeggen wat dat bod wel zal zijn. Maar kennelijk hebben de bonden uit de non-verbale communicatie opgemaakt dat er te weinig ruimte is'', aldus een woordvoerder van de NOS en de werkgevers.

Inge Brakman van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) benadrukte gisteren tegenover het ANP dat de eisen van de bonden niet buiten proporties zijn: ,,Bij de Holland Media Groep en het NOB zijn begin dit jaar naar ieders tevredenheid CAO's vastgesteld. Die werkgevers betalen 7 procent over twee jaar. De publieke omroepen beginnen ondertussen elke onderhandeling rustig met een loonbod dat beneden het inflatieniveau ligt.'' Ook spiegelen de bonden zich met hun eisen aan de CAO voor dagbladjournalisten.

Eind januari braken de bonden het overleg af omdat er een te groot gat tussen eis en bod gaapte.