Paar `roofde' Braziliaans kind

Voor de rechtbank in Almelo is gisteren een celstraf geëist van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een echtpaar uit Enschede, dat buiten alle adoptieregels om een meisje uit Brazilië naar Nederland heeft gehaald.

Volgens officier van justitie P. van der Valk is er sprake van mensenroof. Het echtpaar verloor in 1996 zijn enig kind, een zevenjarig meisje. Omdat met name de 37-jarige vrouw dat maar moeilijk kon verwerken, besloot ze met haar veertigjarige man een kind te adopteren. Toen bleek dat de man te oud was voor een legale adoptie, gingen de twee in op een voorstel van een 24-jarige plaatsgenoot, die een kind uit Brazilië zou halen. Hij kwam in augustus 1997 met het meisje Lisa aan op Schiphol. Het kind was zwaar ondervoed en verwaarloosd. Er is geen duidelijkheid over de exacte leeftijd van de peuter.

Volgens Van der Valk is duidelijk dat het echtpaar het kind met vervalste papieren naar Nederland heeft gehaald. Bij de notaris werd ook nog een vervalste acte van afstand getekend. Het Braziliaanse meisje verblijft nog bij het echtpaar, al heeft ze volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geen recht op een verblijfsvergunning.

Behalve de celstraf eiste de officier dat het echtpaar een bedrag van 80.000 gulden overmaakt aan de organisatie voor financiële adopties van Derde-wereldkinderen Foster Parents Plan.

De uitspraak heeft over twee weken plaats.