Overleg over behoud Hoogovens-dochter

De Waalse regionale regering blijft in gesprek met Hoogovens over voortzetting van de noodlijdende participatie Boël in La Louvière. Volgens de woordvoerder van de Waalse premier Collignon zijn er afgelopen weekend nog contacten geweest. Ook vandaag zijn gesprekken gepland.

Hoogovens wil 1,5 miljard frank (82,5 miljoen gulden) aan regionale overheidssteun voor Boël, dat eind vorig jaar uitstel van betaling aanvroeg. Hoogovens participeert voor de helft in Usines Gustave Boël (UGB) en is verantwoordelijk voor de leiding van het bedrijf.

De Waalse overheid eist nadrukkelijke garanties voor behoud van werkgelegenheid in de grootste UGB-vestiging in La Louvière. Hoogovens heeft een reddingsplan voorgelegd dat voorziet in het schrappen van 720 van de 1300 banen in het zwaar verouderde moederbedrijf van UGB.

Volgens de Waalse regio gaan de plannen uit van sluiting van enkele belangrijke bedrijfsonderdelen. Premier Collignon gaat daarmee niet akkoord. Hoogovens maakte vrijdag op een persconferentie bekend al een voorziening te hebben getroffen voor de sluiting van Boël, als de regio niet over de brug komt.

De woordvoerder van Collignon wijst erop dat ook de Europese Commissie moet instemmen met steun. Eerder wees Europees commissaris Van Miert (concurrentiebeleid) Waalse subsidies voor het staalbedrijf Forges de Clabecq af. Op 5 mei loopt de surseance van Boël af. (ANP)