Ook KPN gunstig op beurs

Beleggers gaven vanmorgen geen krimp na de uitspraak van de Opta dat KPN zijn gehele telefoonnet beschikbaar moet stellen aan concurrenten. Het telecombedrijf kreeg er 25 eurocent bij op 42,50 euro. De AEX-index ging vanmorgen 5,53 punten omhoog naar 531,05, in lijn met de rest van Europa. Bij gebrek aan nieuws over grote beursfondsen maakte de handel zich op voor de cijfers van Ahold. Het concern zou vanmiddag bekendmaken welke resultaten het over het voorbije jaar heeft behaald. Vooruitlopend op de cijfers dikte het fonds in eerste instantie 45 eurocent aan, maar dat sloeg rond het middaguur om in een miniem verlies van vijf eurocent op 33,45 euro.

De meeste hoofdfondsen noteerden hoger. Fortis genoot met 65 eurocent winst nog een beetje na van de overneming die het gisteren bekendmaakte. Het fonds dikte aan tot 35,70 euro. Daarmee steeg het relatief meer dan collega-verzekeraar Aegon. Dit fonds pakte 85 eurocent op 94,80.

Bij de hoofdfondsen bungelde Buhrmann onderaan met een daling van ruim 2,5 procent. Het bedrijf maakte bekend zich te hebben ingedekt tegen een daling van de Zuid-Afrikaanse beurs, waaraan papierfabrikant Sappi(20 procent eigendom van Buhrmann) is genoteerd. Burhmann daalde met 50 eurocent naar 16,40. De reorganisatie die uitzendconcern Randstad bij twee van zijn Belgische bedrijven doorvoert imponeerde beleggers evenmin. Het fonds daalde 50 eurocent naar 47,30.

Op de obligatiemarkt sloeg, na een gunstig begin, de stemming om. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatsobligatie liep daardoor op van 4,15 procent naar 4,19 procent. Dat komt weer in de buurt van het nveau van 4,25 procent waarop het ABP vorige week besloot zijn hypotheektarieven te verhogen.