NUON verliest belang in gashandelaar

Energiebedrijf Nuon heeft noodgedwongen haar 50-procentsbelang in gashandelaar Calortex moeten verkopen aan het Britse National Power. Het nutsbedrijf verliest daarmee een belangrijke ingang op de vrije Britse gasmarkt. Maar door de fusie met ENW die samenwerkt met het Britse Eastern komt daar weer een andere ingang voor terug. Nuon kocht het belang in Calortex twee jaar terug om het spel op de vrije gasmarkt te kunnen leren. De overnamesom wordt niet bekendgemaakt. Calortex was een joint-venture tussen Texaco en Nuon die op de Britse gasmarkt actief was. Deze markt is al veel verder geliberaliseerd dan de Nederlandse. Het bedrijf heeft ongeveer een half miljoen klanten. De lage olieprijs dwong Texaco tot een herbezinning van alle activiteiten en daar hoorde de gashandel niet bij. Een zoektocht naar een koper leverde niets op. (ANP)