Manager El Al helpt commissie

Het hoofd van de afdeling verzekeringen van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al is uit Tel Aviv overgekomen om de Bijlmercommissie te helpen. Achter gesloten deuren zal El Al-manager A. Levy met de staf van de parlementaire enquêtecommissie onduidelijkheden over de lading in het verongelukte vrachtvliegtuig bespreken. De commissie wil over Levy's komst geen mededelingen doen.

Het besluit is opmerkelijk omdat nadere uitleg van El Al op dit punt kennelijk noodzakelijk is, maar vooral vanwege de eerdere mededelingen van voorzitter Th. Meijer dat alle stukken in handen van zijn commissie zijn. Naar verluidt is dat nog steeds niet het geval en wordt nu nog druk uitgeoefend op de Israelische expediteur in New York om de stukken af te geven.

Omstreeks half februari bleek uit een door El Al bij de commissie bezorgde verzamelstaat wel dat een flink deel van de tot dan onbekende 20.000 kilo zou hebben bestaan uit computeronderdelen en electronica.

De commissie, die deze week betrokken politici verhoort, heeft besloten de voormalig bewindslieden Van Mierlo, d'Ancona en Simons niet op te roepen.

n het gisteren gehouden openbaar verhoor van de naar Israel geëmigreerde El Al-medewerker Wijbrandi is deze geconfronteerd met een aantal verdachtmakingen die tijdens zijn voorgesprek met de voltallige commissie niet ter sprake zijn gebracht. Het betreft een inval vorig jaar bij zijn neef die voor hem een doos met papieren bewaarde, de aankoop van een flat in Amsterdam-Noord en het feit dat zijn vrouw bij de paspoortcontrole op het vliegveld in Tel Aviv werkt. ,,Blijkbaar heeft de commissie het element waarheidsvinding afgewogen tegen het creëren van een schokeffect'', aldus zijn raadsman vanmorgen.