Lage Landen koopt bedrijf voor 825 mln

Leasebedrijf De Lage Landen neemt voor 410 miljoen dollar (825 miljoen gulden) branchegenoot Tokai Financial Services over. Beide bedrijven zijn actief in internationale financiering van kapitaalgoederen.

De overname, gisteren bekendgemaakt, is een rechtstreeks gevolg van de financiële crisis waarin Japan verkeert. Tokai Financial Services (TFS) is de in de Verenigde Staten gevestigde leasedochter van de Japanse Tokai Bank. Deze bank kondigde eerder aan voor 1 april (de sluiting van het Japanse boekjaar) alle buitenlandse activiteiten te willen afstoten. De Lage Landen, dochter van de Rabobank, had al langer met belangstelling naar dit bedrijf gekeken en kon mede daardoor de overname snel realiseren. Ook het management van TFS heeft zich voor de overname door De Lage Landen uitgesproken.

Tokai Financial Services heeft zijn hoofdkantoor in Philadelphia en bedient circa 120.000 klanten in de Verenigde Staten. Net als De Lage Landen biedt TFS internationale producenten van kapitaalgoederen (onder meer in de transport en de agrarische sector) de mogelijkheid om hun producten aan klanten te leasen.

De Lage Landen stelt dat de overname niet alleen voor de lease-activiteiten maar ook voor Rabobank International (de zakenbank van de Rabo-groep) van strategisch belang is. TFS bekleedt in Amerika een belangrijke positie bij het leasen van medische apparatuur; Rabobank International beschouwt gezondheidszorg als een van haar kernterreinen.

Met de verwerving van TFS neemt het personeelsbestand van De Lage Landen met zeshonderd medewerkers toe tot achttienhonderd. De leasedochter van de Rabobank vergroot door de overname haar balanstotaal met 3 miljard tot 15 miljard gulden.

De Lage Landen, dat momenteel over negen vestigingen in Europa beschikt, zag vorig jaar de nettowinst met bijna 30 procent stijgen tot 50 miljoen gulden. Behalve in Europa is het bedrijf ook in de Verenigde Staten en Brazilië actief. Door de overname van TFS beschikt het leasebedrijf naar eigen zeggen over een goede basis in Amerika en in Europa. Mede daardoor denkt het leasebedrijf een jaarlijkse groei van 10 tot 15 procent te kunnen realiseren.

De overname van TFS moet nog zowel door de Europese als door de Amerikaanse toezichthouders worden goedgekeurd.