Kort geding

Wat drijft David Yallop, de befaamde Engelse journalist die onthullende boeken schreef over de corruptie bij het Vaticaan, de terrorist Carlos en nu de FIFA? Het komt allemaal door zijn katholieke opvoeding, denkt hij zelf. Hij is opgegroeid met de christelijke notie dat goed en kwaad duidelijk te onderscheiden categorieën zijn. En dat kwaad, dat wil hij uitroeien.

,,Slechte mensen bestáán, ik heb tijdens mijn werk monsterlijk slechte mensen ontmoet'', vertelde hij zondag zijn gehoor bij het John Adams Institute in Amsterdam. Margaret Thatcher had pathologisch slechte trekken, vond hij, en wat dachten we van het bombarderende leugenaartje Henry Kissinger?

Gistermiddag moest Yallops uitgever Van Gennep zich in kort geding verantwoorden voor de Amsterdamse rechter. Sepp Blatter, de nieuwe FIFA-president, wil dat Yallops boek De voetbalmaffia uit de handel wordt genomen. Daarin beschrijft Yallop vooral de corruptiepraktijken van Havelange, Blatters voorganger. De beweerde corruptie van Blatter – vooral omkoping – wordt zijdelings behandeld. Havelange reageerde niet, Blatter liet het boek in Zwitserland verbieden en probeert het nu in Nederland.

Blatter had gisteren zijn Zwitserse advocaat naar Nederland gestuurd – geld is geen probleem – om zijn Nederlandse advocaat, mevrouw C. Morel, bij te staan. Volgens mevrouw Morel heeft Yallop geen spoor van bewijs voor zijn beschuldigingen.

G. Kemper, de advocaat van Yallop, noemde één bron (Marco Casanova, de perssecretaris van de UEFA) en zei dat twee andere bronnen van Yallop anoniem moeten blijven.

Kemper: ,,Je kunt niet zeggen: het is niet bewezen en daarom mag het niet gepubliceerd worden. Er is vrijheid van meningsuiting, het publieke debat moet zijn gang kunnen gaan.'' In het vonnis van de Zwitserse rechter had hij juist elke verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting gemist.

Yallop wil hooguit een inlegvelletje met wat nuanceringen in het boek laten opnemen, Blatter vindt dat te weinig.

De rechter zat tweeëneenhalf uur lang als een sfinx te luisteren. Om te peilen wat hij ervan denkt, moet je altijd goed luisteren naar zijn schaarse vragen. Deze rechter wilde vooral weten of de FIFA niet een onafhankelijk onderzoek kan laten verrichten naar de vermeende corruptie. ,,Dat weet ik niet'', zei de Zwitserse advocaat ongemakkelijk.

De rechter zal over tien dagen uitspraak doen. Ik vermoed dat Blatter in Nederland niet verder komt dan een inlegvelletje, dat de lezer kan gebruiken om er zijn kopje thee op te zetten.

    • Frits Abrahams