Internationale beurzen

LONDEN

In Londen gingen de aandelenkoersen wel vooruit, met 0,9 procent tot 6208,8 voor de FTSE-100, maar voorzichtigheid overheerste met het oog op de vanmiddag gepresenteerde Britse overheidsbegroting. In een dunne handel viel met name het tabaksconcern BAT op, dat een winstwaarschuwing afgaf voor het eerste kwartaal van dit jaar. Het aandeel daalde met met 4,4 procent.

FRANKFURT

De DAX-index steeg vanmorgen ruim 1,2 procent tot 4848 punten, nadat Wall Street gisteren zijn hoge niveau goed vasthield, de Aziatische beurzen het goed deden en de handel in het termijncontract op de Amerikaanse S&P 500-index wees op een gunstige opening van New York later op de middag. Zowel Bayer als BASF waren sterk. De farma - en chemieconcerns komen donderdag met hun jaarcijfers.

PARIJS

Ook de Parijse beurs deed het vanmorgen goed, met een stijging van 0,7 procent tot een CAC-index van 4203 punten rond het middaguur. De koersen gingen gelijk op met die in Frankfurt. Verzekeraar AGF steeg 2 procent nadat het een winststijging van 72 procent over 1998 rapporteerde.

TOKIO

De beurs van Tokio was vanmorgen gunstig, met een stijging van het Nikkei-gemiddelde met 317,65 punten tot 15.096,70. De sprong van 2,2 procent was grotendeels te danken aan Sony, dat een ingrijpende reorganisatie bekendmaakte. De koers van het aandeel Sony steeg met 9 procent tot 10.940 yen. De aandelenkoersen in Zuid-Korea lieten een kleine stijging zien van gemiddeld 0,2 procent. Australië was 0,3 procent lager. In Hongkong waren de koersen 2,6 procent hoger nadat bleek dat Hong Kong Telecommunications en Microsoft gaan samenwerken in multimedia.

NEW YORK

Wall Street is de nieuwe week ingegaan met weinig vuurwerk. Tijdens een saaie handel daalde het Dow Jones-gemiddelde met 8,47 punten tot 9727,61. De afvalconcerns Allied Waste en Browning-Ferris stonden in de belangstelling, omdat het eerstgenoemde het laatstgenoemde bedrijf overneemt. Fortis Securities deed niet veel. Het over te nemen American Bankers steeg daarentegen hard, met 6 tot bijna 52 dollar.