Intel schikt conflict over monopolie

De Amerikaanse chip-producent Intel heeft op het laatste moment een akkoord bereikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en daarmee een proces wegens monopoliepraktijken voorkomen.

Vandaag zou in de VS een proces van start gaan. De rechtszaak betrof misbruik van de dominante positie van Intel op de markt van chips voor pc's. Drie bedrijven zouden de dupe zijn geworden. Intel zou computerproducenten Compaq, Digital en Intergraph hebben willen dwingen hun technologie over te dragen op straffe van het achterhouden van zijn eigen producten.

De Federal Trade Commission was in juni met zijn aanklacht tegen Intel naar buiten gekome. Het was de tweede grote zaak in nauwelijks een jaar van de Amerikaanse overheid tegen een belangrijk bedrijf in de hightech sector. Een proces van het departement van Justitie tegen softwaregigant Microsoft wegens monopoliepraktijken is al gestart. Een woordvoerder van Microsoft zei gisteren dat de zaak van Intel geen invloed zal hebben op de Microsoft-zaak.

Topman Craig Barrett van Intel zei gisteren ,,dat het akkoord voor beide partijen gunstig uitvalt en dat het ons recht op ons intellectueel eigendom bevestigt''. Volgens hem was het akkoord het resultaat van een ,,constructieve dialoog'' tussen beide partijen.

Hoe het akkoord eruit ziet, is nog niet bekend. De bijzonderheden zullen pas naar buiten komen, nadat de vijf leden van de FTC erover hebben gestemd. Dat oordeel valt binnen enkele dagen te verwachten. Een advocaat van de firma Rogers & Wells die de tegenpartijen in zowel de Intel- als de Microsoftzaak vertegenwoordigt, wees vanmorgen in de Wall Street Journal op de verschillende manier waarop beide bedrijven hun zaak hebben behandeld. ,,Microsoft ging de confrontatie aan en zag een beperkte zaak tot een grote zaak uitgroeien'', aldus advocaat Kevin Arquit. ,,Intel ging op beschaafde wijze met de FTC om en kon de zaken onder controle houden.'' Het aandeel Intel steeg door de schikking met 3,5 procent naar bijna 119 dollar. (Reuters, AFP)