Impasse in bananenconflict

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren op een spoedvergadering van de wereldhandelsorganisatie WTO elkaar geen duimbreed toegegeven in het hoog opgelopen conflict over de bananenhandel. Zij richtten zich uitsluitend op het verwerven van steun bij andere landen.

De VS betoogden nogmaals het recht te hebben op de aangekondigde sancties, omdat de EU ook na een eerdere veroordeling door de WTO de regels nog steeds niet respecteert en de bananenimport uit voormalige kolonies bevoordeelt. Daar bracht Brussel tegenin dat geen enkel WTO-lid eenzijdig sancties kan instellen. Dat laatste argument kreeg de steun van veel leden, die zich er wel over verwonderden dat Washington en Brussel het conflict niet onderling kunnen regelen.

De spoedvergadering van de algemene raad van de WTO, waarin alle 134 lidstaten zijn vertegenwoordigd, was de eerste in het vierjarige bestaan. Bij voorbaat stond vrijwel vast dat er geen oplossing uit kon komen omdat de raad niet de bevoegdheid heeft de Amerikanen terug te fluiten.

WTO-topman Renato Ruggiero liet maandag wel weten dat ,,we dichtbij het vinden van een oplossing zijn''. Hij heeft de partijen opgeroepen verder met elkaar te overleggen. ,,Het is een kwestie van weken.'' Volgens diplomaten onderhandelt Europese commissaris Leon Brittan achter gesloten deuren over aanpassing van het Europese invoerbeleid. (Reuters)