HELDEN VAN TOEN

Enkele jaren voor Ren je Rot bracht de KRO al een spelprogramma voor kinderen: Klassewerk, waarin drie scholen het tegen elkaar opnamen in een kennisquiz, een toneelstuk, een spel en een sport. Bram van Erkel, ook regisseur van de kinderserie Q en Q, presenteerde het vier seizoenen lang, daarna nam Hans van Willigenburg het nog voor enige tijd over.

Van Erkel: ,,Het was dollen met die kinderen en zij vonden het ook leuk om naar te kijken en om mee te doen. We kregen ontzettend veel aanmeldingen van klassen.'' Van Erkel bezocht die klassen altijd eerst op school. ,,Als oud-schoolmeester had ik meteen in de gaten of de sfeer in een klas wel leuk genoeg was. Als dat niet zo was, dan zouden de kinderen ook niet leuk op tv overkomen.''

Van Erkel is niet zo te spreken over de televisie die tegenwoordig voor kinderen wordt gemaakt. ,,Het lijkt allemaal op elkaar en het is veel te gemakkelijk gemaakt. De programmaleidingen vinden het niet echt belangrijk en vooral veel te duur. Ze willen dat alles familiaar wordt. Die trend begon al toen ik nog kinderprogramma's maakte en ik heb me er destijds hevig tegen verzet, maar ja, als het prijzig is...''

(Foto Nederlands Audiovisueel Archief)

Une femme dans la nuit (Eric Woreth, 1995, Frankrijk). Thriller-drama. Natacha Lindinger wordt als lokaas gebruikt voor serieverkrachter. VRT, 20.25-22.00u.