Geld voor ijverige scholieren

Leerlingen op het Utrechtse Niels Stensencollege (Mavo, Havo en VWO) kunnen vanaf september via school sparen voor hun schoolboeken door ijverig te zijn.

De school heeft met de lokale Rabobank een spaarsysteem opgezet, omdat de schoolboeken voor de vernieuwde Havo en VWO te duur zijn voor de vele Marokkaanse leerlingen.

Voor elke brugklasser storten de school en de bank allebei vijftig gulden. Leerlingen die zonder onvoldoendes overgaan van de tweede naar de derde klas, krijgen nog eens honderd gulden van de school. Daarnaast kunnen leerlingen bedragen verdienen met extra activiteiten, bijvoorbeeld als Internet-instructeur. In totaal kunnen de leerlingen in drie jaar 420 gulden van de school en de bank ontvangen.

De schoolboeken voor de tweede fase van Havo en VWO kosten voortaan tussen de duizend en dertienhonderd gulden per jaar. Dat is vaak te duur voor gezinnen met drie of vier schoolgaande kinderen, volgens het Niels Stensencollege.

Bedoeling is ook dat kinderen al in de brugklas hun schoolloopbaan leren plannen, zegt conrector F. Seller. ,,De één gaat ervan uit dat hij `wel arts of advocaat wordt' zonder erover na te denken. De ander wordt meer beïnvloed door de straatcultuur.''

De school wil dat zo veel mogelijk van haar leerlingen naar de Havo of het VWO gaan, omdat veruit de meesten kiezen voor de Mavo of zo'n taalachterstand hebben dat ze alleen de Mavo kunnen afmaken.

Zijn zorgen hierover uitte de rector van het Niels Stensencollege, M. Sjamaar, vorig jaar via de media. Naar aanleiding daarvan gaven Marokkaanse ouders te kennen dat zij onder andere de schoolboeken voor Havo en VWO te duur vinden.