ETEN BIJ TERENCE CONRAN (2)

In de Sunday Times stond in een restaurantkritiek deze zin: ,,Het eten haalt het niet bij de kwaliteit van het meubilair.'' De schrijver had een van de Londense restaurants van Terence Conran bezocht. Conran heeft een goede neus voor bijzondere locaties die hij omtovert tot trendy-eetpaleizen. Eind vorig jaar opende hij in een voormalig cabaret-theater in Parijs zijn nieuwste gastrodome Alcazar. Thuis in Londen heeft hij nogal wat kritiek te verduren. Tijdens een interview in Londen merkte Conran op: ,,Ook in Parijs slijpen ze hun Sabatier-messen. Maar ik ben er niet om de critici een plezier te doen, maar om het publiek het naar de zin te maken. Alle critici haten grote restaurants en verlangen naar familierestaurants met een vader en moeder die bedienen en koken. Ik houd van allerlei soorten restaurants, grote en kleine en ook van familierestaurants. Alles op zijn tijd. Ik heb veel van de Parijse brasseries geleerd. Dat zijn democratische restaurants, waar jong en oud komen en mensen met veel geld en mensen die weinig kunnen uitgeven. Mooi geklede mensen en mensen in gewone dagelijkse kleren. Ik houd van Franse obers, zoals die bij l'Ami Louis, je eten en drinken met een klap op tafel zetten. Het gaat in een restaurant in de eerste plaats om het eten. Dat is het allerbelangrijkste. Dan komt de bediening en pas op de derde plaats het design en eventueel entertainment. Ik houd ook niet van gedecoreerde borden. Ik wil dat eten op een eenvoudige manier op mijn bord ligt. Het moet er mooi en smakelijk uitzien, maar niet als een kunstwerk. Ik houd ook van simpele ontwerpen. Was ik een schilder dan zou ik eerder Mondriaan dan Picasso zijn". Een recept van het Parijse restaurant l'Ami Louis. Provençaalse coquilles St. Jacques. Laat de gepelde tenen knoflook op een laag vuur gedurende 30 minuten in olijfolie zachtjes stoven. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Halveer de ontvelde tomaten. Besmeer de helften met 2 tenen fijngehakte knoflook. Strooi er broodkruim en fijngehakte peterselie op. Sprenkel er olijfolie over en zet ze circa 20 minuten in de oven. Bak de coquilles in een koekenpan in het ganzenvet op een niet te hoog vuur 3 minuten per kant. Strooi er zout en peper op. Serveer ze met de tomaten en de gestoofde tenen knoflook.