Burgemeesters adviseren Cohen over witte illegalen

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan staatssecretaris Cohen (Justitie) adviseren over verblijfsvergunningen voor `witte' illegalen. Cohen heeft met het initiatief van burgemeester Patijn van Amsterdam ingestemd. De hongerstaking van vijftien illegale vrouwen in Amsterdam duurt inmiddels 36 dagen.

De staatssecretaris heeft toegezegd de adviezen bij zijn afwegingen te zullen betrekken, maar verwacht niet dat de adviezen van de burgemeesterscommissie hem ,,over de streep zullen trekken''. Cohen kan gebruik maken van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid om in individuele `schrijnende gevallen' illegalen alsnog een verblijfsvergunning te geven.

De PvdA-fractie en die van D66, die in 1996 de instelling van zo'n commissie voorstelde, verwelkomen de burgemeesters. Maar ze zeggen direct niet te verwachten dat Cohen anders zal beslissen. Coalitiepartner VVD roept Cohen op ,,de rug recht te houden''. Oppositiepartij CDA is bang dat met de vorming van de commissie ,,valse verwachtingen'' worden gewekt. ,,Duidelijk moet zijn dat de bevoegdheid bij Cohen ligt en nergens anders'', aldus het Tweede-Kamerlid Wijn. Alleen GroenLinks vindt dat het advies van de commissie bindend moet zijn.

Bij de adviezen van de burgemeesters zullen de mate van inburgering, de gezinssituatie en andere humanitaire omstandigheden een rol spelen. Eerder stelde Justitie de witte-illegalen regeling in. Illegalen die zes jaren achtereen minimaal tweehonderd dagen wit hadden gewerkt en premies en belastingen afgedragen, kwamen in aanmerking voor legalisatie. De groep om wie het nu nog gaat bestaat uit circa negenhonderd illegalen die niet aan deze criteria voldoen.

De precieze uitwerking van Patijns initiatief is nog onduidelijk. ,,We zullen in ieder geval tot enigerlij wijze van advisering komen'', aldus de Amsterdamse burgemeester.

Patijn zei te hopen dat de hongerstakers in Amsterdam, vijftien Turkse vrouwen en 31 Marokkaanse mannen, in het initiatief aanleiding zien hun actie te stoppen. ,,Het een positieve stap', zo reageerde de woordvoerster van de Turkse vrouwen, ,,maar de criteria zijn onduidelijk voor ons''. De vrouwen zeiden wel over de beëindiging van hun hongerstaking te willen nadenken, evenals over het de afgifte van hun dossiers aan staatssecretaris Cohen. Tot dusver weigeren ze hun dossiers af te staan, omdat ze Cohen wantrouwen.

Eind vorig jaar wist Cohen 132 witte illegalen in hongerstaking in de Haagse Agneskerk te beëindigen door hun dossiers persoonlijk te bestuderen. Uiteindelijk kregen dertien van hen een verblijfsvergunning.

De burgemeesters denken betere informatie te hebben over de persoonlijke omstandigheden en de lokale aspecten dan Cohen. ,,Maar ik wil geen hoge verwachtingen wekken'', zei Patijn. ,,De marges zijn smal. De hongerstakers moeten niet denken dat er nu ineens honderden verblijfsvergunningen worden uitgedeeld.'' Wel beschouwt Patijn de instemming van Cohen als een belangrijke stap ,,om het gestrande schip vlot te trekken''. PvdA-gemeenteraadslid B. Irik ziet het initiatief ,,als een echte opening'' voor de kwestie. ,,De burgemeesters zijn niet de eerste de besten.''

WITTE ILLEGALEN3