Burgemeester verbiedt FC Zwolle-Ajax

De bekerwedstrijd tussen FC Zwolle en Ajax gaat donderdagavond niet door. De Zwolse burgemeester J. Franssen heeft de wedstrijd, één van de kwartfinales om de KNVB-beker, gistermiddag afgelast wegens een dreigende demonstratie van boze Ajax-supporters.

Naar verwachting tussen de 2.000 en 2.500 Ajax-fans zouden voor de wedstrijd in demonstratieve optocht door de Zwolse binnenstad richting het stadion gaan uit onvrede over het aantal kaarten dat FC Zwolle aan de bezoekende club ter beschikking heeft gesteld. In totaal konden 421 Ajax-supporters in het stadion plaatsnemen. Veel te weinig, oordeelden de fans. Franssen heeft de wedstrijd nu in zijn geheel afgelast. Hij kan, zo zei hij gistermiddag op een persconferentie, de veiligheid en de openbare orde niet garanderen als er tegelijkertijd een risicowedstrijd wordt gespeeld en er een grote demonstratie plaatsvindt. Franssen kwam tot zijn besluit na overleg met FC Zwolle-voorzitter R. van Vliet en districtschef R. ter Schuure van de politie in Zwolle.

Zowel Ajax als FC Zwolle betreurt het dat de wedstrijd nu op een ander tijdstip moet worden gespeeld. De KNVB kon gisteren in een eerste reactie wel begrip opbrengen voor het besluit van de burgemeester. Het is het goed recht van Franssen om een wedstrijd te verbieden als hij het risico te groot acht, zo zei een woordvoerder van de voetbalbond.

De Ajax-supporters toonden zich aanzienlijk minder begripvol. ,,Burgemeester Franssen mag zich aantrekken de zaak de afgelopen weken op zijn beloop te hebben gelaten. Nu het te laat is, wordt er gegrepen naar het vaak-gebruikte drog-argument van een mogelijke dreiging van verstoring van de orde. Met nadruk laten wij weten dat de demonstratie van begin af aan een vreedzame opzet heeft gehad, waarbij zelfs een eigen ordedienst zou worden ingezet'', zo stelde de redactie van het onafhankelijke `fanzine' De Ajax Ster in een persverklaring.

Volgens de redactie van De Ajax Ster hebben de supporters van meet af aan concrete voorstellen gedaan om ,,naar een oplossing te werken''. Zo werd er voorgesteld om de zitplaatsen in het bezoekersvak en het naastgelegen buffervak tijdelijk te verwijderen. Dat zou een – acceptabel – aantal van 1.300 staanplaatsen hebben opgeleverd.

De KNVB zal nu een nieuwe datum plannen. Tot die tijd zal de gemeente Zwolle niets doen. ,,We zien wel wat er gebeurt'', zo liet een woordvoerder vanochtend weten. Een mogelijke oplossing, aldus de woordvoerder, is het plaatsen van grote videoschermen in de Amsterdam Arena, zodat de Ajax-supporters de wedstrijd daar kunnen bekijken.

De stukgelopen onderhandelingen tussen delegaties van de spelersvakbond VVCS en de Federatie van de Betaald Voetbal Organisaties (FBO) over een voetbal-CAO worden donderdag in Rotterdam hervat. Initiatiefnemer is VVCS-voorzitter Th. van Seggelen, die door de clubs verantwoordelijk werd gesteld voor het mislukken van de onderhandelingen.

Met een CAO kunnen de gevolgen van de flexwet worden opgevangen. Volgens die wet, sinds 1 janauri dit jaar van kracht, kunnen profvoetballers na een dienstverband van drie jaar met een opzegtermijn van een maand zonder afkoopsom vertrekken. Dat heeft een uittocht van spelers naar het buitenland tot gevolg, stelt de VVCS.

De bond stelde voor dat in een CAO wordt vastgelegd dat de termijn van drie jaar wordt verlengd naar zes jaar. Dat was het grootste struikelblok in de onderhandelingen. De clubs vinden dat onbespreekbaar. Volgens FBO-voorzitter G. Slager is de VVCS nu bereid een ander standpunt in te nemen.