Blatter hecht aan Nederlandse reputatie

Het geruchtmakende boek De Voetbalmaffia, de corrupte spelletjes van de FIFA, van de Britse journalist David Yallop, is in Brazilië, Duitsland en Oostenrijk al sinds november vorig jaar verkrijgbaar. Maar Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, probeerde gisteren via een kort geding voor de president van de rechtbank in Amsterdam te bewerkstelligen dat de Amsterdamse uitgever Van Gennep het boek uit de handel neemt. Het boek is schadelijk voor zijn reputatie, stelde zijn raadsvrouw mr. Morel.

De Zwitser Blatter lukte het in zijn eigen land het boek uit de winkels te krijgen. Op last van een rechtbank in Meilen moest de distributie van `De Voetbalmaffia' worden gestaakt. De Zwitserse rechter verweet Yallop dat hij op basis van anonieme bronnen Blatter en met name zijn illustere voorganger Jao Havelange corruptie, machtsmisbruik, omkoping en nepotisme aanwrijft.

Mr. Morel voerde daarom aan dat Van Gennep het boek nooit in Nederland had mogen uitgeven. ,,Alleen de titel al, voetbalmaffia. Alsof Blatter leider is van een criminele bende. Alsof hij een godfather is. Yallop had na de uitspraak van de Zwitserse rechter het boek op z'n minst moeten aanpasen. Hij had nuanceringen moeten aanbrengen. Dat verzuimde hij. Het boek staat bol van suggesties en beweringen, geruchten worden als feiten gepresenteerd. Daarom is het boek onrechtmatig.''

Volgens advocaat Kemper wil Yallop met zijn boek juist een discussie op gang brengen over de handel en wandel binnen de FIFA. ,,Blatter en de FIFA moeten net als het IOC eens gaan kijken hoe zuiver de voetbalbond is en z'n medewerkers.'' Rechtbankpresident mr. R. Orobio de Castro vroeg waarom de bond geen intern onderzoek instelt wegens de voortdurende geruchtenstroom. Een advocaat van de FIFA zei dat daar geen aanleiding toe is.

De prangende vraag is verder waarom Blatter het boek in Zwitserland en Nederland uit de handel wil halen, terwijl hij niets heeft ondernomen tegen de Duitse, Oostenrijkse en Braziliaanse edities? Dat gaat de president nog doen, kondigde zijn raadsvrouw aan. Mr. Kemper voerde tijdens de zitting aan dat het boek weliswaar geen keiharde feiten bevat, maar beweringen en suggesties zijn volgens hem niet onrechtmatig in het kader van het Europese Verdrag van vrijheid van meningsuiting. Bovendien, stelde hij, is er een praktisch bezwaar het boek in Nederland te verbieden. Het is al bijna twee weken verkrijgbaar en de eerste druk van 7.000 exemplaren is nagenoeg uitverkocht.

Blatter is volgens zijn raadvrouw Morel brandschoon. Bewijzen van het tegendeel zijn er niet, zei ze. Rechtbankpresident mr. R. Orobio de Castro doet op 18 maart uitspraak.(ANP)