Actie voor rekeningrijden

Een groep van 43 economen heeft gisteren in een open brief aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat de Tweede Kamer opgeroepen snel in te stemmen met het wetsontwerp rekeningrijden. De economen denken dat rekeningrijden een effectieve manier is om het fileprobleem aan te pakken, en dat er ook een draagvlak voor is in de samenleving. Het ministerie kon vanochtend nog niet reageren op de brief.

,,Als mensen die zich hier beroepsmatig mee bezig houden, hadden wij het gevoel dat de richting die de maatschappelijke discussie nam niet gebaseerd werd op juiste informatie'', verklaart D. Wolfson, emeritus hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en een van de initiatiefnemers, de actie. Daarnaast was hij `nieuwsgierig' naar de opinie van andere economen. Volgens Wolfson waren vier op de vijf aangeschreven economen bereid te ondertekenen. ,,Maar het was geen serieus opinieonderzoek. We wilden niet bewijzen dat de economen van Nederland voor rekeningrijden zijn. So what, zeg ik dan, wij regeren het land niet.''

Volgens Wolfson is rekeningrijden de enig mogelijke oplossing voor het fileprobleem. ,,Daar is een zeer uitgebreide economische literatuur over, al meer dan dertig jaar. Als je meer wegen aanlegt, krijg je te maken met de wet van behoud van reistijd: dan gaan mensen verder van hun werk wonen.''

De ANWB begon onlangs een campagne tegen rekeningrijden, waarbij mensen gratis raamstickers kunnen aanvragen met de tekst `Stop rekeningrijden'. Woordvoerder A. Vonk van de ANWB hoort geen nieuwe argumenten in het initiatief van de economen. ,,Ze zeggen alleen dat de minister gelijk heeft. Zo krijg je een welles-nietesspelletje.''

De economen kunnen ook iets zggen over het draagvlak, aldus Wolfson: ,,Dat hoor je als je je oor op de grond legt. De ANWB zei eerst dat honderd procent van hun leden tegen was. Nu zeggen ze tachtig procent. Dat betekent dat er toch al mensen voor zijn.''