Z-Afrika arresteert Zwitserse journalist

De politie in Kaapstad heeft het afgelopen weekeinde een Zwitserse journalist, Jean-Philippe Ceppi, aangehouden, omdat hij in het bezit zou zijn van een geheim militair rapport over de productie van chemische en biologische wapens tijdens de apartheid. De aanhouding, die plaatsvond in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse militaire politie, heeft tot scherpe reacties geleid. ,,Ik kan niet geloven dat dit in het post-apartheidsbestel gebeurt'', aldus de Zwitserse consul, Roland Viotti. Volgens Viotti zit de militaire inlichtingendienst achter Ceppi's arrestatie.

De politie pakte Ceppi, die voor Radio Télévision Suisse Romande werkt, vrijdag op in zijn Kaapse hotel. Sindsdien wordt hij vastgehouden en verhoord. Vanmiddagzou hij voor de rechtbank in Kaapstad verschijnen. Noch de politie noch het leger wilde zeggen wat de reden van de arrestatie was. Ceppi kwam vorige week in Zuid-Afrika aan met zijn collega Bertrand Theubet om een programma te maken over de rol van Zwitserse banken tijdens de apartheid. In februari onthulden twee Zwitserse economen, Mascha Madoerin en Gottfried Wellmer, dat Zwitserse en Duitse banken ten tijde van de apartheid (1948-'94) in weerwil van economische sancties grote kredieten verschaften aan de blanke minderheidsregering.

Kennelijk was Ceppi nog iets anders op het spoor. Voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie onthulden wetenschappers in 1997 en 1998 dat tijdens de apartheid werd gewerkt aan de ontwikkeling van chemische en biologische wapens, die zouden worden ingezet tegen de zwarten en gekleurde bevolking. Na de democratische omwenteling van 1994 bleven enkelen van dezelfde wetenschappers, met medeweten van de regering-Mandela, in de laboratoria van het leger werken. Bekend is dat in het buitenland, onder andere Libië, belangstelling bestond voor de chemische en biologische wapens uit Zuid-Afrika. Hoewel wordt aangenomen dat de produktie is gestaakt, heeft de regering nooit volledige openheid van zaken gegeven. En gelet op de arrestatie van Ceppi is men dat ook nog niet van plan. De arrestatie van de Zwitser is gebaseerd op oude wetgeving (Wet op de Beskerming van Informasie, uit 1982) die nooit is herroepen.

Consul Viotti zei geschokt te zijn door de aanhouding van zijn landgenoot. ,,Ceppi had nooit gedacht dat hem dit in het nieuwe Zuid-Afrika zou overkomen.''