Warm onthaal Fortis op lauwe beurs

Bank-verzekeraar Fortis was maandag een van de grotere stijgers op een dalende beurs. De overname van American Bank Insurance Group (ABI) voor een bedrag van 5,3 miljard gulden viel bij de beleggers in goede aarde.

Fortis maakte het nieuws voorbeurs bekend. Bij de opening spoot het aandeel 1,25 euro omhoog naar 35,90. Daarna moest het wat van de winst prijsgeven om rond het middaguur 35,10 euro te noteren, een plus van 45 eurocent.

,,Het nieuws van Fortis viel goed, maar het zakte wat weg op het marktsentiment'', analyseert een handelaar. Daarmee doelde hij op de ontwikkeling van de belangrijkste graadmeter, de AEX-index. Die schoot aanvankelijk ook omhoog om daarna in de min te zakken. De handel verwachtte dat de beurzen in Europa zouden meeliften op het record dat de Dow Jones vrijdag in Amerika vestigde. Dat feest bleef echter uit, mede omdat de dollar bijna 1,5 cent lager noteerde. Ook op andere beurzen in Europa overheerste onzekerheid en pessimisme over de economische groei van de landen in de euro-zone. De AEX pakte bij aanvang van de handel ruim vijf punten. Rond het middaguur prijkte er echter een verlies van 5,38 punten op de borden en stond de index op 524,16.

,,Het begon euforisch, maar vanaf het hoogste punt zijn we gaan dalen. De Optiebeurs kwam met mandjes. Zij hebben waarschijnlijk belang bij een wat lager niveau. Er wordt bijna geen tegenspel geboden. De omzetten zijn laag. De instituten staan aan de zijlijn'', aldus een handelaar.

De goede prestatie van Fortis op de beurs stond in scherp contrast met het koersverloop bij de andere grote `financiële waarden'. ABN Amro verloor 1,9 procent, Aegon 0,9 procent, terwijl ING 1,4 procent moest prijsgeven.

Fortis kreeg in de kopgroep nog gezelschap van uitgever Wolters Kluwer en voedingsconcern Numico. Beide bedrijven presenteren deze week hun jaarcijfers en beleggers lijken uit te gaan van positieve berichten. Wolters Kluwer steeg relatief het hardst en pakte 2,4 euro's op 174. Collega Elsevier, die ook met de cijfers zal komen, zakte 25 eurocent naar 14,45. Numico kwam op de derde plek en pakte 50 eurocent op 40 euro.

De twee grote beursgenoteerde supermarktconcerns, Ahold en Laurus, gaven een tegenstrijdig beeld. Ahold dat deze week met cijfers komt, daalde 50 eurocent naar 33,40. Beleggers hadden maandagmorgen meer vertrouwen in Laurus. Dit fonds pakte 85 eurocent en steeg naar 24,70. Daarmee voerde het meteen de stijgers bij de Midkapfondsen aan.