Vitesse verliest voor het eerst in Gelredome

Vitesse heeft zijn eerste competitienederlaag geleden in het ruim een jaar oude Gelredome. Fortuna Sittard won zaterdag in Arnhem met 2-1. Op het moment dat vlak voor tijd het winnende doelpunt werd gemaakt, speelde de Limburgse ploeg door een rode kaart van Zegrean met tien man. ,,Niemand gebruikte bij ons zijn gezond verstand'', oordeelde Vitesse-trainer Neumann na afloop.

De coach weet de nederlaag aan de druk die zijn spelers voelen door de tweede plaats, die straks recht geeft op deelname aan de Champions League. ,,De problemen liggen op het mentale vlak. Daar moeten we snel wat aan doen.'' Vitesse voelt de hete adem van Ajax en PSV in de nek. Door de 5-2 zege op FC Utrecht verkleinde Ajax de achterstand op Vitesse tot drie punten, PSV en Roda JC staan op vier punten.

Vitesse had de pech dat het in de beginfase geen strafschop kreeg van scheidsrechter Luyten toen Laros werd gevloerd door Roest. Zelfs Fortuna-trainer Van Marwijk gaf na afloop toe dat het een penalty was. Het doelpunt viel aan de andere kant, toen spits Hamming een voorzet van Jeffrey koppend afrondde. Na rust maakte invaller Curovic gelijk. Zijn doelpunt betekende het eerste tegen Fortuna-doelman Van Zwam sinds 11 december van het vorig jaar. Van Zwam bleef 470 minuten ongeslagen.

Bij Vitesse was topscorer Machlas tegen Fortuna wegens een blessure niet van de partij, maar Neumann wilde dat niet als excuus gebruiken. ,,Dat zou wel erg goedkoop zijn'', vond de trainer. Zijn ploeg leek ten minste een gelijkspel te gaan behalen, maar een verre uittrap van Van Zwam belandde vier minuten voor tijd bij invaller Simons die van ver doel trof. Het was voor Vitesse niet alleen het eerste verlies in het Gelredome, maar ook de eerste thuisnederlaag sinds 27 oktober '97 toen in het oude stadion met 4-1 van Ajax werd verloren.

Ajax rukte gistermiddag op naar de derde plaats. De titelhouder was oppermachtig tegen FC Utrecht dat vooral in de eerste helft zwak verdedigde. Pas na rust ontwaakten de bezoekers. Aanvaller scoorde twee keer. Ajax-trainer Wouters was na afloop lovend over de Utrecht-spits, maar zei ook dat zijn prioriteiten voor nieuwe aankopen op andere posities liggen. ,,Maar als we straks nog wat geld misschien nog wat geld overhebben, wil ik Mols best hebben'', aldus Wouters. Hij heeft in Amsterdam de beschikking over twee topspitsen, van wie Arveladze gisteren geblesseerd was en Benni liefst drie doelpunten maakte.

Toch was de Zuid-Afrikaan niet de uitblinker. Dat was Gr⊘nkjaer. De 21-jarige Deen, aangetrokken door de ontslagen trainer Olsen, liet tegen Utrecht zien fantastisch te kunnen voetballen. ,,Er zit nog meer in'', wist Wouters. ,,Ik ben heel veel met hem bezig geweest. Zijn positiespel moest veel beter en hij moest leren in dienst van de ploeg te spelen.''

FC Twente behield de aansluiting met de subtop door een 5-2 zege op MVV. In Maastricht kwam de ploeg van trainer Meijer met 2-0 achter, maar vocht zich knap terug. Binnen elf minuten maakte Twente drie doelpunten. Vennegoor of Hesselink was topscorer met drie treffers.

Ondanks het zwaarbevochten gelijkspel bij NAC (2-2) zakte Heerenveen naar de negende plaats. De Friese ploeg heeft al tien duels niet gewonnen. AZ, dat zich tegen Cambuur (3-1) herstelde van de monsternederlaag tegen Roda, en Willem II (3-1 bij RKC) passeerden Heerenveen op de ranglijst.

Onderin liepen Sparta (na 1-0 tegen NEC op achttien punten) en NAC (veertien punten) verder weg bij hekkensluiter RKC (twaalf punten).