Vijf miljoen liedjes

,,Ellende is een nuttige aanleiding om een song te schrijven. Als ik boos ben, schieten er bij wijze van spreken vijf miljoen liedjes in mijn hoofd. Het nummer Five Million Songs kwam er in twaalf minuten uit. Soms doe ik vier jaar over een lied, maar boze of blije nummers ontstaan altijd heel snel. Ik geloof niet dat je als kunstenaar per se een ongelukkige jeugd moet hebben gehad, maar een beetje liefdesverdriet kan geen kwaad. Dat boze gemorrel probeer ik dan wel altijd in een vrolijk liedje te vangen, want het publiek moet ook een leuke avond hebben.''

Op zijn nieuwe cd A Rainy Night In Paris zingt de Amsterdamse zanger en gitarist Arthur Ebeling (ex-Groep 1850, Capsones en Jump! Dickie Jump!) een lied over `Five million songs in my head.' Met zijn combo Ebeling & Co draagt hij zijn kennis en liefde uit voor muziek uit het tijdperk dat rock & roll nog in de kinderschoenen stond. Zijn liedjes ademen die sfeer en tot zijn helden rekent hij Hank Williams, countrygitarist Chet Atkins en Cliff Gallup, de gitarist van rockpionier Gene Vincent.

,,Als ik zing dat ik vijf miljoen liedjes ken, dan moet je dat niet zo strikt zien. Het zou er best wel eens eentje minder kunnen zijn. In mijn achterhoofd heb ik alles opgeslagen wat ik ooit goed heb gevonden. Gene Vincent, Eddie Cochran, Ray Charles tot aan Tom Waits. Het mooie van al die mensen is dat ze net zo makkelijk hun eigen nummers konden zingen als een oud liedje uit 1930. Amerikanen hebben in het algemeen minder last van de trends die in Europa zo belangrijk worden gevonden.

,,Als songschrijver ben je een vuilnisbak; een antenne van alle dingen die je ooit eens opgevangen hebt. 's Nachts laat ik altijd het raam open staan, maar dat is meer uit claustrofobie dan voor de inspiratie. Liedjes schrijven heeft ook iets ambachtelijks. Als ik een tijdlang niets heb bedacht, dan voel ik me lichtelijk schuldig. Per jaar kom ik misschien op zestien, zeventien liedjes. Ik streef ernaar om mooie melodielijnen te bedenken. Vaak kom je toch weer uit op het beproefde bluesschema. De tijd zal moeten leren of er een klassieker tussen zit.

,,Het liefste werk ik met een krakkemikkige gitaar, want het gaat om het lied en niet om de mooie gitaarloopjes. Ik hou er wel van om in een hotel on the road iets te verzinnen. Zo'n hotelkamer met alleen maar muren, een tafel en een bed is zo onpersoonlijk dat het lijkt op een onbeschreven blad. Voor een goed lied is de eerste zin heel belangrijk, net als bij een boek. Nee, de liedjes van A Rainy Night In Paris zijn niet allemaal in Parijs geschreven. Maar ze gaan wel bijna allemaal over l'amour. Wat ik met die titel wil zeggen, is dat het in de liefde ook wel eens regent.''

Arthur Ebeling: A Rainy Night In Paris (Basta 30-9081-2). Concerten Ebeling & Co: 12/3 Juliana's Den Haag; 13/3 De Koperen Droes Druten; 14/3 Kapitein Zeppos Amsterdam.