Veel wintersporters gestrand in Alpen

Honderden wintersporters zijn het afgelopen weekeinde gestrand in de Franse Alpen nadat rotsblokken van bergwanden loskwamen en terechtkwamen op de weg naar een aantal drukbezochte wintersportplaatsen. Veel gestrande wintersporters hebben de nacht doorgebracht in inderhaast ingerichte noodopvang in scholen en gymzalen in Albertville. Anderen overnachtten in slaapwagens van de Franse spoorwegen.

De rotsblokken zijn naar beneden gekomen als gevolg van verzakkingen. De oorzaak is niet bekend. Ondernemers in het toerisme verwijten de wegbeheerders dat zij niets hebben gedaan om te voorkomen dat de weg versperd werd. Duizenden automobilisten op weg naar de skigebieden bij onder meer Tignes, Val d'Isère en La Plagne kwamen zaterdag vast te staan in lange files omdat de weg op een aantal plaatsen maar op één strook te berijden was. Het verkeer werd omgeleid via smalle weggetjes of werd stilgelegd. In de regio rond Albertville werd de noodtoestand uitgeroepen.

De ANWB is afgelopen weekeinde begonnen aan de grootste repatriëringsoperatie in zijn geschiedenis. De organisatie haalt de komende dagen ruim vierhonderd auto's op van Nederlanders die vorige week hals over kop de sneeuwlawines in Oostenrijk en Zwitserland moesten ontvluchten. Ook andere alarmcentrales hebben dit weekeinde gestrande auto's opgehaald. Tien procent van de auto's die de ANWB en SOS International uit de lawinegebieden ophalen is rijp voor de schroothoop. De rest is licht beschadigd of zelfs helemaal schadevrij.