Van Thijn ontkent corruptie van olympisch comité

Oud-burgemeester Ed. van Thijn ontkent de beschuldigingen dat de Stichting Olympische Spelen Amsterdam (Stosa) halverwege de jaren tachtig leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gepaaid met geschenken en uitstapje. In navolging van onder meer Nagano en Salt Lake City zou ook Amsterdam zich volgens de Volkskrant schuldig hebben gemaakt aan corruptie in een poging de Spelen in 1992 naar Amsterdam te halen.

Volgens de krant ontvingen IOC-leden luxueuze geschenken, zoals videorecorders en televisies van Philips. De KLM betaalde de vliegtickets. Ook werden betaalde uitwisselingsprogramma's aangeboden. IOC-leden vroegen zelf om studiebeurzen, auto's en geld voor sportprojecten. De krant baseert zich op het dossier van de stichting Olympische Spelen 1992, dat in april 1987 in bewaring is gegeven aan het Amsterdamse gemeentearchief. (ANP)