UIT DE KENNEDY-KEUKEN (2)

De functie van social secretary van First Lady Jacky Kennedy werd vervuld door haar jeugdvriendin Letitia Baldridge. Deze schreef samen met René Verdon, die chef de cuisine was op Het Witte Huis ten tijde van de Kennedy's, het kookboek In the Kennedy Style (recept 3 maart). Daarin passeren zes memorabele Witte Huis-diners de revue met recepten van Verdon, achter-de-schermen-informatie van Baldridge en foto's van stylish presidential entertainment. Baldridge herinnert zich dat Jacky bij haar aantreden meteen vertelde dat ze van plan was een en ander te veranderen. ,,The entertaining is going to be very important to us'', waarschuwde ze. En dat heeft Amerika – en de wereld – geweten. Jacky zette de presidentiële ambtswoning op zijn kop en transformeerde de officiële ontvangsten tot elegante en kunstzinnige aangelegenheden. `With French cuisine in the state dining room and Pablo Casals playing in de East room'. De allerleukste foto in het boek is van de Franse minister van cultuur André Malraux in een onderonsje met de Jacky tijdens zijn ontvangst op Het Witte Huis. Totaal in de ban van haar charme, richt hij in een laatste poging stand te bieden de wijsvinger van zijn linkerhand bezwerend in de lucht. Jacky's briljanten tiara in de vorm van een zonnetje schittert vervaarlijk in haar haren terwijl ze Malraux een schalkse blik toewerpt. Ondersteund door de stille kracht van de gerechten die ze samen met Verdon voor het Malraux-diner had uitgezocht en gekleed in een schitterende strapless Oleg Cassini original van peerdrups-roze zijde, sleepte Amerika's charmanste First Lady de beoogde trofee in de wacht. Niet lang na dit diner, zo schrijft Baldridge, stemde Malraux er in toe dat de Mona Lisa, hét meesterwerk van het Louvre, tentoongesteld zou worden in Washinton D.C. Ter gelegenheid van familiedinertjes moest Verdon het vaak eenvoudig houden. Zo werden er op Jackie's 46ste verjaardag tot besluit van het etentje op het presidentiële jacht Sequoia verse vruchten geserveerd met Jacky's Fruit Sauce. Te oordelen naar de bestanddelen moet Verdon, als Franse top-cuisinier, zich soms behoorlijk geweld hebben aangedaan teneinde de Kennedy-tongen te strelen. Bereiding: Mix alle ingrediënten in een blender tot een lobbige saus.