Thelma and Louise

De videotheek heeft oscarwinnaar Thelma & Louise (1991) op de actieplank' gezet, maar daarmee wordt dit werk van de Engelse regisseur Ridley Scott eigenlijk schromelijk te kort gedaan. Niet dat het aan aktie ontbreekt, maar hij had met even veel recht bij de thrillers, psychologie, politiek of drama kunnen staan.

Thelma en Louise is bovendien geen `girl-buddy road movie' – al zou je dat na de eerste minuten kunnen denken – zoals er zoveel gemaakt zijn in de Verenigde Staten. Het is een scherp confronterend, feministisch pamflet van scriptschrijver Callie Khouri, dat even subtiel als absurd en humoristisch is.

Thelma (Geena Davis) is een jonge vrouw, die door haar man Darryl volledig tot het aanrecht is veroordeeld. Louise (Susan Sarandon) werkt in een coffee-shop en heeft het helemaal gehad met haar vriend Jimmy. Ze besluiten - zonder medeweten van de heren – een paar dagen te gaan vissen en laden Louise's fraaie Ford Thunderbird (een blauwe TB64, bouwjaar 1966) vol. Op het laatste moment steekt de huisvrouw nog – zoals dat in het Amerikaanse huisgezin niet ongebruikelijk is – Darryl's vuurwapen bij zich. Verlost van hun oppressieve partners, belanden ze 's avonds in een bar in Arkansas waar de allerboertigste mores heersen. Vanaf dat moment gaat de boel mis. Op de parkeerplaats probeert een zonderlinge ploert Thelma te verkrachten, waarop Louise het wapen grijpt en de trekker meedogenloos overhaalt.

De vrouwen vluchten voor de politie uit en zijn gedwongen een winkel te overvallen. Met de fraaist denkbare landschappen als decor en ondersteund door verrukkelijke blues en reggae rijden de vrouwen voor hun jagers uit. Noodgedwongen stapelen de zusters het ene misdadige vergrijp op het andere. En bij dat alles komen ze vrijwel niets anders tegen dan seksistische truckers en twijfelachtige politie-agenten, die het er overigens zonder uitzondering slecht afbrengen.

Een verschrikkelijke escalatie is onvermijdelijk. De politie drijft de vriendinnen met ongekend machtsvertoon letterlijk naar de afgrond. Daar kiezen ze dan uiteindelijk ook voor. Met vol gas.

De camera kijkt niet meer over de rand. Dat de Ford Thunderbird het niet overleeft staat spijtig genoeg vast, maar wat Thelma en Louise betreft blijf je elke keer na de aftiteling hopen, natuurlijk tegen beter weten in.

Thelma and Louise (Ridley Scott, VS'91), RTL4, 21.00-23.00u.