Russen na ontvoering weg uit Tsjetsjenië

Rusland heeft gisteren zijn laatste vertegenwoordigers uit Tsjetsjenië weggehaald, omdat de omstandigheden in de separatistische republiek te gevaarlijk zijn. De Russen gingen daartoe over na de ontvoering, vrijdag, van een generaal.

Generaal-majoor Gennadi Sjpigoen – vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken in Tsjetsjenië – werd vrijdag door gemaskerde Tsjetsjenen uit het vliegtuig gehaald dat hem van de hoofdstad Grozny naar Moskou zou brengen. De Tsjetsjeense Toepolev met Sjpigoen aan boord taxiede op het vliegveld naar de startbaan toen vijf gewapende passagiers opstonden en hem onder schot namen. Tegelijkertijd werd het vliegtuig door een jeep op de baan tot stoppen gedwongen. Later bleek dat de vijf ontvoerders met valse paspoorten aan boord waren gegaan. Hoe ze hun wapens – automatische wapens en pistolen – aan boord hebben gekregen is onduidelijk.

Sjpigoen is het prominentste slachtoffer van een ontvoering in Tsjetsjenië sinds de ontvoering van Vladimir Vlasov, de persoonlijke vertegenwoordiger van president Jeltsin in Grozny, op 1 mei vorig jaar. Vlasov werd na een half jaar vrijgelaten.

De ontvoerders willen Sjpigoen vrijlaten in ruil voor twee Tsjetsjeense vrouwen, die in Rusland tot tot zestien en negentien jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens een bomaanslag op het treinstation van de Russische stad Pjatigorsk, waarbij in april 1977 twee doden vielen. De twee vrouwen zijn volgelingen van de Tsjetsjeense commandant Salman Radoejev, de meest radicale van alle Tsjetsjeense militieleiders en een van de lastigste en minst in de hand te houden tegenstanders van de gematigde Tsjetsjeense president Maschadov.

Na de ontvoering van generaal Sjpigoen besloot de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Sergej Stepasjin, na overleg met president Jeltsin alle Russische vertegenwoordigers uit Tsjetsjenië te evacueren. Verder werden alle Russische troepen in de noordelijke Kaukasus in staat van paraatheid gebracht. In Moskou werd gezegd dat alle middelen worden aangewend om Sjpigoen vrij te krijgen, maar dat een economische boycot van Tsjetsjenië niet wordt overwogen. (Reuters, AFP, AP)