Rijksdag moet Rijksdag blijven

Duitse parlementariërs worstelen met de naam van het Berlijnse gebouw waar ze straks zullen vergaderen. Volgens sommigen herinnert de historische naam Rijksdag te veel aan het nazi-verleden. Bondskanselier Schröder vindt dat onzin.

Over een maand wordt het nieuwe parlement in Berlijn feestelijk geopend, maar nog altijd is onduidelijk hoe het gebouw moet heten: Rijksdag of Bondsdag?

Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD) dacht net de oplossing te hebben gevonden: Bondsdag in het Rijksdaggebouw. Alle gebouwen, die met het parlement te maken hebben, zouden in de toekomst een nieuw bordje met `Bondsdag' moeten krijgen.

Maar in het afgelopen weekeinde wakkerde bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) zelf het vuurtje weer aan door te verklaren dat hij voor het handhaven van de naam Rijksdag is.

Schröder nam geen blad voor de mond en wierp zijn eigen partij voor de voeten dat zij de bevolking weer eens het geheven vingertje voorhoudt. De naam van het historische Rijksdaggebouw was toch allang in het alledaags spraakgebruik ingeburgerd en daarbij moet het blijven, vindt Schröder.

Maar in Bonn denkt menigeen daar anders over. Dat bleek al tijdens het verhitte debat in 1991 over het besluit om niet meer voor Bonn, maar voor Berlijn als hoofdstad van Duitsland te kiezen. De SPD'er Hermann Scheer kon zich niet voorstellen dat ooit nog een democratisch parlement in de Rijksdag bijeen zou kunnen komen. Dat gebouw was toch volledig in diskrediet geraakt door de nazi's, vond Scheer.

Bondskanselier Schröder gaat dat alles te ver. De Duitsers gaan veel te ,,verkrampt'' met hun eigen geschiedenis om, vindt Schröder. Ook voorstellen om het parlementsgebouw een bordje te geven met `plenaire vergaderzaal' noemde hij onzinnig.

De Berlijnse Senaat is blij met de uitspraken van de kanselier. Burgemeester Eberhard Diepgen (CDU) vond al langer dat de Rijksdag gewoon zijn naam moet behouden. Maar Bondsdagvoorzitter Thierse laat het er niet bij zitten. Over twee weken zal de `Ouderenraad' van het parlement een definitief besluit nemen of het nu Rijksdag of Bondsdag wordt.

De Berlijnse Bouwminister Jürgen Klemann liet echter fijntjes weten, dat op de verkeersborden en bij bus- en metrohaltes gewoon `Rijksdag' blijft staan. Want er is één instantie die het vetorecht over alle borden heeft: de stad Berlijn.