Regisseur Kubrick overleden

De Amerikaanse filmregisseur Stanley Kubrick is zondag in zijn huis in het Engelse graafschap Hertfordshire overleden. Kubrick, die wordt beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste filmmakers van deze eeuw, werd 70 jaar.

Kubrick stierf vier maanden voor het uitbrengen van `Eyes Wide Shut', zijn eerste film sinds `Full Metal Jacket' uit 1987. Kubrick debuteerde in 1950 met de twaalf minuten durende film `Day of the Fight'. In de jaren hierna bleek Kubrick alle filmgenres te beheersen, van historische films tot thrillers en van komedies tot science fiction. Bekend werd hij door `Spartacus' (1960), `Lolita' (1962), `Dr. Strangelove or: How I Learned to stop Worrying and Love the Bomb' (1964), `2001: A Space Odessey' (1968), `A Clockwork Orange'' (1971), Barry Lyndon (1975) en `The Shining' (1980). Al deze films zijn nu klassiekers.

Voor de verfilming van Vladimir Nabokovs boek Lolita week Kubrick wegens problemen met de Amerikaanse censuur uit naar Groot-Brittannië. Hier bleef hij vervolgens wonen en leidde in toenemende mate een kluizenaarsbestaan.

Met steeds grotere tussenpozen maakte Kubrick, die berucht was om zijn extreme perfectionisme, films. Naar `Eyes Wide Shut' werd in de filmwereld vol verwachting uitgekeken.

NECROLOGIE3