Regentenkamer

Behalve de locatie van het grootste jazzfestival van Nederland, is Den Haag ook de thuisbasis van een groot aantal vaste en gelegenheidsbandjes. Deze scene beweegt zich voornamelijk in een circuit van cafés, die hun bescheiden podia openstellen voor jamsessions en optredens. Café De Sport in de Kazernestraat, waar pianist Frans Elsen optrad met bassist Victor Kaihatu en drummer Ruud Pronk, was zo'n gelegenheid. Toen het café werd gesloten verplaatste het `Sport-trio' zich naar De Regentenkamer, waar het nu al weer zeveneneenhalf jaar iedere zaterdagavond optreedt als huistrio. Ter gelegenheid van dit jubileum zette bandleider Elsen een compilatie van elf nummers van het trio met gasten op cd.

De keuze van het materiaal is weinig avontuurlijk, maar dat doet er in dit geval niet zo veel toe. De klassiekers van grootheden als Cole Porter, Miles Davis, Duke Ellington en Thelonious Monk dienen vooral als vehikel voor de, doorgaans geïnspireerd spelende, solisten. Bovendien komt tegen de achtergrond van de standards de intieme `onder ons' sfeer van de opnamelocatie goed tot zijn recht.

Deze authentieke sfeer wordt versterkt door het feit dat alle opnames `first takes' zijn en live zijn opgenomen, zonder dat dit overigens de geluidskwaliteit negatief beïnvloedt. Opmerkelijke extra's op de cd zijn onder meer de omfloerste vocalen van Fee Claassen, een jamsessie met de vrij onbekende maar meesterlijke tenorist Enno Spaanderman en een opname van het allerlaatste optreden van de alom geprezen gitarist Wim Overgaauw.

7,5 jaar Regentenkamersessies o.l.v. Frans Elsen (Stichting Regentenkamer, Ivm3401)

    • Edo Dijksterhuis