Plan voor oprichting nieuwe partij

Jan Nagel en Henk Westbroek, lijsttrekkers van de lokale partijen Leefbaar Hilversum en Leefbaar Utrecht, overwegen een landelijke partij met de naam Leefbaar Nederland op te richten.

Gisteren presenteerden zij dat idee tijdens het lustrumfeest van Leefbaar Hilversum. Of de partij daadwerkelijk wordt opgericht, hangt volgens Nagel af van de reacties uit het land.

De nieuw op te richten partij heeft nog geen inhoudelijke programmapunten, aldus Nagel. Die zullen, als de oprichting doorgaat, ,,met z'n allen'' worden opgesteld. Dat vindt hij de goede volgorde: ,,Eerst de mensen, en dan met die mensen kijken wat je wilt.'' Ook wil Nagel Leefbaar Nederland niet op een bepaalde positie in het politieke spectrum plaatsen. ,,Dat past niet meer in deze tijd. De bedoeling is een brede volkspartij. We gaan aansprekende issues formuleren en daarmee aan de slag.''

Op dit moment beschikt de partij in oprichting over twee ideeën om de politiek verder te democratiseren. Ten eerste zou niet de partijtop moeten bepalen wie er op de kieslijst komt, maar de kiezers in het district. Daarnaast zijn Nagel en Westbroek voorstander van een gekozen burgemeester. Elke vergelijking met D66 wijst Nagel van de hand. ,,D66 zit nu vijf jaar in het kabinet en er is nog geen spoortje van een gekozen burgemeester. Die partij had al lang moeten opstappen.''

De plannen van Nagel en Westbroek zijn geboren uit onvrede met het functioneren van de landelijke partijen op lokaal niveau. Volgens Nagel gaat het die partijen slechts om ,,de macht en de baantjes'' en houden ze de lokale partijen overal uit de colleges. Ook royeren landelijke partijen mensen die op gemeenteniveau in lokale partijen actief zijn, aldus Nagel, waardoor die mensen voor de landelijke politiek verloren gaan. Volgens een woordvoerder van de VVD is zo'n royement inderdaad mogelijk als de betreffende gemeente ook een VVD-lijst heeft. Een CDA-woordvoerder zegt echter dat het met name in Limburg vrij vaak voorkomt dat CDA-leden lokaal voor een andere partij actief zijn.

Nagel acht de kans groot dat de oprichting van Leefbaar Nederland doorgaat. Wie de lijst moet gaan aanvoeren, is ook nog niet bekend. ,,Ik sta niet te popelen om naar Den Haag te gaan. Westbroek zegt: je kunt best een voetbalclub oprichten zonder zelf in de spits te spelen. Dat is zijn opvatting. Ik heb helemaal geen opvatting. Ik ga gewoon kijken hoe het loopt.''