Overheid moet New Metropolis gewoon steunen

Tien jaar lang is in Nederland gewerkt om een volwaardig wetenschapscentrum van de grond te krijgen. New Metropolis moest het boegschip worden van de wetenschappelijke en technologische wereld. Slechts anderhalf jaar na de opening bevindt New Metropolis zich echter in een financiële crisis. Een crisis die al in 1988 werd voorspeld in de officiële haalbaarheidsstudie voor een wetenschaps- en technologiecentrum in Amsterdam. Het Ontario Science Center, dat de studie uitvoerde, kwam daarin tot de conclusie dat, net als alle andere wetenschapscentra in de wereld, ook een Amsterdams science centre rekening moest houden met een fors jaarlijks exploitatietekort. Het rapport onderstreepte dat de financiële steun van de (lokale en landelijke) overheid de meest doorslaggevende succesfactor is voor een wetenschapscentrum met een educatieve missie. Het rapport kwam dan ook met de aanbeveling dat een minimale jaarlijkse overheidsbijdrage van 25 procent van de exploitatiekosten noodzakelijk is.

Rob van Hattum is voorzitter van de vereniging van wetenschapsjournalisten in Nederland, Diana Issidorides is stafmedewerker van New Metropolis.