NewMetropolis moet ruimte gaan verhuren

Het Amsterdamse wetenschapsmuseum NewMetropolis moet een groot deel van de ruimte gaan verhuren aan onderwijsinstellingen en bedrijven. Dat staat in een bedrijfsplan dat binnenkort openbaar zal worden.

NewMetropolis verkeert in surseance van betaling en heeft een miljoenenschuld. Drie maanden geleden werd nog gesproken over een tekort van tien miljoen gulden, maar dit zou inmiddels zijn opgelopen naar vijftien miljoen. Door tegenvallende bezoekersaantallen heeft NewMetropolis een exploitatietekort van 2,5 miljoen gulden per jaar.

Deze week wordt duidelijk of NewMetropolis kan blijven voortbestaan. De bewindvoerder zal donderdag gesprekken voeren met de overheidspartijen die zullen beslissen over het voortbestaan. De gemeente Amsterdam en de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken gaven het wetenschapsmuseum begin januari een overbruggingskrediet van 450.000 gulden. Eind maart loopt de overbruggingsperiode af. Deze partijen vinden dat NewMetropolis zonder structurele subsidie moet kunnen voortbestaan. Wel is er bereidheid om nog eeneenmalige subsdidie te geven als uit het bedrijfsplan zou blijken dat het museum op lange termijn eigen benen kan staan. In de Amsterdamse gemeenteraad is in ieder geval een meerderheid bereid nog mee te werken aan het wegwerken van het tekort. In de afgelopen periode hebben zich circa tien bedrijven met plannen voor NewMetropolis bij de bewindvoerder gemeld. Eén van hen is het bedrijf Ibema, onder meer exploitant van attractiepark De Beekse Bergen en het Autotron in Rosmalen.