Kinderhand

Ajax prijst zich gelukkig met de komst van Ferdi Vierklau en lijkt daarmee schoorvoetend aan te geven dat de Amsterdamse kinderhand tegenwoordig gauw gevuld is. Tenerife, een degradatiekandidaat in de hoogste Spaanse klasse, haalt op zijn beurt opgelucht adem omdat het van een onhandelbare centrumverdediger verlost is. De club balanceert op de rand van een faillissement en zou zelfs al geruime tijd hebben verzuimd Vierklau het salaris te betalen waarop hij recht meende te hebben.

De Utrechter die bijna twee jaar geleden voor 16 miljoen van Vitesse naar het Canarische eiland verhuisde, kwam het afgelopen seizoen nauwelijks in actie. Blessures en schorsingen speelden hem parten. Na de kerstdagen in Nederland te hebben doorgebracht, besloot hij niet meer naar Tenerife terug te keren. ,,Ik heb nog een zak geld van de club tegoed'', riep hij uit. ,,Ze kunnen nu in Spanje allemaal m'n rug op.'' Het verhaal klonk Ajax zo goed in de oren dat het de ,,overal inzetbare'' rebel tussentijds in de selectie opnam.

Vreemd genoeg heeft Roy Makaay, een andere Vitesse-speler die Tenerife twee jaar geleden `slechts' 12 miljoen kostte, nooit klachten over de uitbetaling van zijn salaris. Misschien omdat hij af en toe een doelpunt maakt of omdat hij wél redelijk kan opschieten met de almachtige voorzitter Xavier Perez. Makaay tekende indertijd net als Vierklau een contract tot 2004 en neemt kennelijk het jaarlijkse gevecht tegen de degradatie op de koop toe.

Gisteren kreeg Tenerife weer een beetje lucht dankzij een 1-0 overwinning op Atlético Madrid, de club waarvan voorzitter Gil y Gil al sinds 1987 het criminele brein is. Zou Gil een deal hebben gesloten? Aan hem had de Engelse journalist David Yallop, die een boek over de corrupte spelletjes van de FIFA heeft geschreven, moeiteloos een apart hoofdstuk kunnen wijden. Met als conclusie dat ook op het hoogste clubniveau zwendelaars geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Gil heeft al een paar keer in de gevangenis gezeten. Maar de Al Capone van het Spaanse voetbal die als burgemeester van Marbella miljoenen uit de gemeentekas naar Atlético overmaakte en die regelmatig wegens fraude en valsheid in geschrifte in opspraak komt, mag zowel van de FIFA als van de Spaanse bond en de overheid zijn functies blijven bekleden. Een fors strafblad vormt geen aanleiding om hem in de politiek en de sport op een zijspoor te zetten.

En wat te denken van de voorzitter van Real Madrid, Lorenzo Sanz? De man die in drie jaar tijd zeven trainers de laan heeft uitgestuurd, onder wie Guus Hiddink, wordt er onder meer van beticht ambtenaren te hebben omgekocht, waardoor hij 34 miljoen aan de verkoop van grond verdiende. Zijn bouwbedrijf Tolop legde voor een prikkie beslag op ogenschijnlijk waardeloze terreinen die enkele weken later plotseling drie keer zoveel bleken op te leveren.

Nederlandse trainers en voetballers laten zich door die praktijken nauwelijks afschrikken. (En nog minder door het fiscale klimaat in het voetbalgekke land.) Toen Hiddink van Sanz na het laatste WK het aanbod kreeg de Duitser Heynckes op te volgen, gaf Spanje-kenner Johan Cruijff hem (gratis!) het advies de poen te pakken en eventueel weer snel weg te wezen. Zo ging het precies. Ondanks de geslaagde greep naar de wereldbeker kon Hiddink binnen een jaar terug naar de Achterhoek. Met een afkoopsom van ruim zes miljoen, dat wel.

Clarence Seedorf staat bij Real Madrid nu ook op de wachtlijst om te worden afgeserveerd. Na zijn vechtpartij met Hierro, sinds jaar en dag de kroonprins van het Spaanse voetbal, moest hij een boete van 66.000 gulden betalen. Sanz kijkt ook wat dat betreft niet op een peseta. De voorzitter zegt z'n buik vol te hebben van het gebrek aan discipline dat de Nederlandse middenvelder tentoonspreidt en zou hem voor 25 miljoen willen verkopen. Weer iets voor Ajax misschien?