`Imams moeten praten over homoseksualiteit'

Homoseksualiteit onder moslims moet bespreekbaar worden. Jonge, in Nederland opgeleide, imams zouden hierbij een rol kunnen spelen. Dit zegt de voorzitter van de Nederlandse Moslimraad, A. Maddou. ,,Het probleem is aanwezig, maar het wordt onder de tafel geschoven, er wordt niet over gepraat'', aldus Maddou. Volgens hem zal homoseksualiteit ,,tot in lengte der dagen'' verboden blijven binnen de islam. ,,Het gaat dus niet om acceptatie, maar we moeten praten over hoe homoseksuelen met hun probleem kunnen omgaan en hoe moslims met homoseksuelen moeten omgaan. Want het probleem bestaat wel.'' Maddou hoopt dat islamitische schriftgeleerden een uitspraak zullen doen over homoseksualiteit.

In de koran staat het verhaal van het volk van Lot beschreven. Omdat dit volk seks had met het eigen geslacht, liet God een ,,regen van stenen'' op hen neerdalen.

Volgens de voorzitter O. Nahas van Yoesuf, een vereniging die homoseksualiteit binnen de islam bespreekbaar wil maken, moet er gesproken worden over het ,,hier en nu''. ,,Homoseksualiteit is vanuit de religie niet toegestaan, maar het is wettelijk niet strafbaar in Nederland. Dat is een verschil en daar gaat het om.'' Volgens Nahas kunnen de islamitische regels gehandhaafd worden, maar moet er gesproken worden over de manier waarop de islam in Nederland omgaat met homoseksuelen. ,,Er wordt niet of nauwelijks over gepraat. Homo's durven ook niet naar een imam te gaan'', aldus Nahas.

Volgens Maddou staan jongere imams wel open voor een discussie over het onderwerp.