Ids Postma faalt dit seizoen op alle fronten

Ids Postma was de grote verliezer, Martin Hersman en Marieke Wijsman waren dit weekeinde de belangrijkste winnaars van de wereldbekerfinale schaatsen in Inzell. Postma mag volgend weekeinde bij de WK afstanden alleen op de 1.500 meter starten, Hersman en Wijsman plaatsten zich juist op die afstand voor het toernooi in Heerenveen.

Postma beschouwde het seizoen al eerder als verloren. Bij de EK viel hij, de WK allround en sprint moest hij op tv volgen. Die teleurstellende herinneringen zullen zelfs bij een gouden race, zaterdag het doel in Heerenveen, in het hoofd van de olympisch kampioen rondspoken. Zijn hoop op deelname aan de 1.000 meter bij de WK afstanden moest hij na het mislukt NK sprint opgeven, op de 5.000 meter eindigde hij in Inzell ruim achter winnaar Rintje Ritsma, Bob de Jong en Gianni Romme.

Romme eindigde gisteren achter Ritsma en De Jong. Op vijf en tien kilometer in Heerenveen gaat de tweevoudig olympisch- en wereldkampioen voor een plaats op het erepodium. ,,Ik heb in ieder geval de kans mijn titels te verdedigen.'' Daar had Romme in januari nooit meer op gerekend. Ploeggenoot De Jong is één van Rommes voornaamste concurrenten. Schaatsbelg Bart Veldkamp, die het wereldbekerklassement over de twee langste afstanden won, zag gisteren genoeg aanleiding zijn krachten te sparen.

Ritsma mikt in Heerenveen vooral op de 1.500 meter. Als hij vrijdagavond merkt dat de benen tijdens de vijf kilometer verzuren, doet hij het wat rustiger aan. ,,Maar ik heb een goed gevoel'', zei Ritsma, die voor het eerst een heel seizoen constant goed zou presteren. Bij zijn betrekkelijk eenvoudige overwinningen op EK en WK allround hoefde hij op de 10.000 meter nooit tot het uiterste te gaan. Daardoor is Ritsma aan het einde van een succesvol seizoen gretig voor nog meer hoofdprijzen.

Ploeggenoot Hersman was na deelname aan EK en WK allround al tevreden over zijn seizoen en krijgt ook nog een kans op de 1.500 meter op de WK afstanden. Jakko Jan Leeuwangh was zaterdag sneller, maar besloot na overleg met sprintcoach Peter Mueller zich volgend weekeinde op de 500 en 1.000 meter te concentreren.