Herfkens prijst plan voor `abortusboot'

Minister Herfkens (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking reageert positief op het voornemen van Nederlandse feministen en medici om op zo kort mogelijke termijn een `abortusboot' te laten uitvaren naar de kusten van Afrika, Zuid-Amerika en Azië om buiten territoriale wateren vrouwen te helpen die ongewenst zwanger zijn.

Afgelopen vrijdag deed abortusarts Rebecca Gomperts het initiatief in deze krant uit de doeken. Jaarlijks overlijden wereldwijd tussen de 50.000 en 100.000 vrouwen ten gevolge van een onveilige, veelal illegale abortus. Gomperts' Women on waves-project beoogt verandering te brengen in die situatie.

Op de vraag of dit een goede vorm van medische diplomatie is, laat minister Herfkens via haar woordvoerder weten het plan `sympathiek' te vinden. ,,Zo'n abortusboot is een concreet antwoord op een concreet en schrijnend probleem.'' Herfkens staat welwillend tegenover het verzoek van de initiatiefneemster om financiële steun à een miljoen gulden (,,Zeker niet bij voorbaat uitgesloten''). Zij zou graag zien dat Gomperts een projectvoorstel indiende bij Ontwikkelingssamenwerking.

Maxime Verhagen, lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, noemt de reactie van Herfkens ,,buitengewoon vreemd''. ,,Wij zullen hier Kamervragen over stellen. Dit is niet de manier om draagvlak te creëren voor family planning in de Derde Wereld. Nederland werkt op dat gebied samen met lokale overheden in verschillende landen. Het is ontzettend onverstandig dan tegelijkertijd zo'n abortusboot te sponsoren.''

    • Frénk van der Linden