HELDEN VAN TOEN

Het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) houdt de komende maanden een tentoonstelling over de mooiste kinderprogramma's op radio en televisie. Oude helden en favorieten worden daar opnieuw tot leven gebracht. Deze week viermaal een greep uit de schatkamer van het NAA. Q en Q, in 1975 uitgezonden door de KRO, wordt nog steeds gezien als de spannendste kinderserie van de afgelopen decennia. ,,Terecht'', meent regisseur Bram van Erkel, ,,want het was een goed verhaal, geestig en grappig.''

Q en Q waren Wilbut Qunat (Martin Perels) en Arestides Quarles van Ispen (Erik van `t Wout). Als de jongens een zelfgemaakte foto ontwikkelen, menen ze iets `vreemds' te zien. Al snel raken ze verwikkeld in een grootscheeps onderzoek, speurwerk in bossen en volwassenen die, met uitzondering van Opa Quarles, al dat geheimzinnige gedoe maar niet begrijpen en het kinderspel vinden. Tot dat een van de jongens bijna wordt neergeschoten.

,,Het was een verhaal in de traditie van het spannende jongensboek'', verklaart regisseur Van Erkel de populariteit van de serie. ,,Schrijver Harrie Geelen had een bijzonder verhaalgevoel. Maar de unieke basis van de serie waren toch wel de twee jongens die Q en Q speelden.''

(Tekst Titia Ketelaar, foto NAA)

The Near Room (David Hayman, 1995, Engeland). Vlakke, in Schotland gewortelde film noir. Voormalige journalist (Adrian Dunbar) speurt naar dochter en belandt in poel des verderfs. ZDF, 22.15-23.40u., nagesynchroniseerd.