Galfione omzeilt regels bij WK indoor

Het polsstokhoogspringen van de mannen kreeg afgelopen weekeinde de meeste aandacht bij de WK indooratletiek. De Fransman Jean Galfione gleed in Japan over de magische hoogte van zes meter, maar zijn winnende sprong was omstreden omdat hij in de lucht de lat vast pakte. De poging werd aanvankelijk ongeldig verklaard, later draaide de hoofdscheidsrechter dat besluit weer terug. Galfione gaf toe de lat te hebben beroerd. ,,Maar ik heb 'm niet verplaatst'', zei hij.

Volgens het reglement van de internationale atletiekfederatie is een sprong ongeldig als de lat met opzet met de hand wordt vastgepakt. Die verboden techniek wordt aangeduid met volzing – genoemd naar de Amerikaanse ex-springer Dave Volz. Het was ironisch dat juist de Amerikanen, wier landgenoot Jeff Hartwig tweede werd met een nationaal record van 5,95, woedend waren over de sprong van Galfione. Ze dienden een officieel protest in, maar de jury van beroep oordeelde na bestudering van de beelden dat de Fransman geen overtreding had begaan. ,,Waarom zou je de lat vastpakken als je daarmee geen doel hebt'', vroeg Russ Rogers, de Amerikaanse hoofdcoach. ,,Natuurlijk wilde hij voorkomen dat de lat er zou afvallen. Op de beelden kon je duidelijk zien dat hij twee keer zijn hand gebruikte.''

De directeur van de Amerikaanse atletiekbond, Craig Masback, noemde de regel over het vastpakken van de lat ,,een aanfluiting''. Hij vindt dat de regel (172.6) helemaal moet worden geschrapt of in het vervolg duidelijker moet worden omschreven. ,,De regel is stom, maar hij staat er wel en regel is regel'', oordeelde Galfione. Hij zei te doen te hebben met zijn concurrent Hartwig. De Amerikaan was niet boos op Galfione. ,,Nee, ik voel me niet bestolen.''

Hartwig werd zaterdag wel gehinderd in zijn voorbereiding door de heftige discussies. Hij moest zeker tien minuten wachten. ,,Ik probeerde me te concentreren, maar dat lukte niet erg. Het is een verschrikkelijke regel, dat bleek vandaag weer eens'', aldus Hartwig. De sprong over zes meter van Galfione was pas de vierde in de historie van de indooratletiek. Eerder slaagden wereldrecordhouder Boebka, Gataullin en Tarasov daar ook in. De drie pogingen van Galfione over 6,05 meter in Maebashi mislukten.

Verrassend was de nederlaag van een aantal topfavorieten op de slotdag van de WK. De Keniaanse Deen Wilson Kipketer werd op de 800 meter verrast door de Zuid-Afrikaan Johan Botha. Op dezelfde afstand bij de vrouwen leed Maria Mutola haar eerste indoornederlaag in zes jaar tegen de sterke Tsjechische Ludmilla Formanova. Op de 60 meter bij de vrouwen verraste de Griekse Ekaterina Thanou vedette Gail Devers, die klaagde over een hamstringblessure.

De sprint van de mannen werd wel gewonnen door de grote favoriet. Maurice Greene nam revanche op landgenoot Tim Harden die hem vorige week bij de Amerikaanse kampioenschappen had verslagen. Het verschil tussen beiden bedroeg gisteren slechts eenhonderdste van een seconde. De winnende tijd van 6,42 viel misschien wat tegen, maar Greene zei bang te zijn geweest voor een valse start en begon daarom voorzichtig.

De Ethiopiër Haile Gebreselassie en de Roemeense Gabriela Szabo waren de grootverdieners bij de WK. Ze namen door hun twee zeges 100.000 dollar mee naar huis. Beiden wonnen de 1.500 en 3.000 meter. Slechts één keer eerder won een atleet twee titels bij de WK indoor: Heike Drechsler in 1987 (200 meter en verspringen). Szabo bleef op de 3.000 meter bijna drie seconden verwijderd van het tien jaar oude wereldrecord van de Nederlandse Elly van Hulst.

Op de valreep werden in Japan nog twee wereldrecords verbeterd. Dat gebeurde op de 4x400 meter estafette. Bij de mannen won de Amerikaanse ploeg in 3.02,83, bij de vrouwen Rusland in 3.24,25. Europese records waren er voor de Engelse sprinter Jason Gardener (60 meter in 6,46) en de Spaanse verspringer Yago Lamela (8,56 meter).