Folter-artsen in Brazilië onder vuur

Zesentwintig Braziliaanse artsen die tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985 hebben geassisteerd bij martelingen, dreigen hun medische bevoegdheid kwijt te raken.

Brazilië is daarmee het eerste land van Latijns Amerika waar medische tuchtcolleges optreden tegen misstanden onder de militaire dictatuur. Maar het is ook de enige Braziliaanse institantie die überhaupt iets onderneemt tegen gewezen folteraars.

De artsen zouden medische adviezen hebben gegeven bij het folteren, slachtoffers hebben opgepept tussen martelsessies door en valse doodsverklaringen hebben opgesteld. Opvallend is dat de artsen voor het merendeel rijk zijn en aanzien genieten. De medische vergunning van een van hen, de 58-jarige José Lino Couthino, die een gynaecologische kliniek leidt, werd deze week ingetrokken. Elf getuigen hebben verklaard dat de arts tips gaf bij het martelen. ,,Waarom moeten ze mij hebben, waarom geen militairen?'', klaagde hij. De andere 25 artsen komen nog voor.