Feyenoord toont weer de veerkracht van een kampioen

Met de veerkracht en de mentale weerbaarheid van een kampioen baant Feyenoord zich een weg naar de landstitel. En intussen frustreren de Rotterdammers hun tegenstanders. Was het vorige week Heerenveen dat pas in de blessuretijd op de knieën werd gedwongen, gisteravond liet Feyenoord op De Vijverberg De Graafschap met een complex achter. De Doetinchemmers bouwden twee keer een voorsprong op van twee doelpunten verschil, maar verloren uiteindelijk met 4-3.

Vooraf had Leo Beenhakker al ingeschat dat zijn team rijp was voor de tweede nederlaag van dit seizoen. ,,Er slopen steeds meer slordigheidjes in het spel. Dat zag ik al op de training. Voor de wedstrijd tegen AZ waren we er ook aan toe een keer te verliezen. Maar het elftal heeft het vandaag na een slecht begin perfect opgelost.''

Dat laatste sloeg ongetwijfeld niet op iedere Feyenoorder. Cruz had kennelijk weer eens een pestbui. In de felle duels met De Graafschap-verdediger Redeker gedroeg de Argentijnse spits zich regelmatig als een straatvechter. De trappende beweging in het strafschopgebied naar de benen van Redeker die in de eerste helft onbestraft bleef, levert mogelijk weer werk op voor de aanklager in Zeist.

Redeker: ,,Ik reageerde zelf eerst vrij impulsief door hem beet te pakken. Vervolgens maakte hij een trappende beweging naar mijn benen. Scheidsrechter Uilenberg had niet zijn allerbeste dag. Hij riep tegen Cruz: `Dat natrappen wil ik niet meer zien.' In de tweede helft kreeg ik een elleboogstoot van Cruz. Toen zei Uilenberg tegen Cruz: `Geen elleboogstoten meer, hè.' Onbegrijpelijk dat de scheidsrechter niet optreedt als hij dit soort overtredingen wél constateert. Dit waren toch potentiële rode kaarten, terwijl ik geel kreeg toen ik Cruz een keer blokkeerde.''

Redeker, die zelf scoorde en in de slotfase bijna de verdiende gelijkmaker forceerde, gaf toe dat hij zelf ook geen lieverdje was. ,,Cruz en ik speelden op de rand van het toelaatbare. De scheidsrechter bepaalt dan de grens. De reputatie van Cruz is bij iedereen bekend. Die werd ook vanavond bevestigd. Hij liet zich nog wel eens vallen als er niets aan de hand was.'' Nadat Cruz een knieblessure simuleerde, sprak Beenhakker hem langs de lijn even vermanend toe. ,,Blijf nou gewoon voetballen Julio, zei ik tegen hem'', aldus Beenhakker.

Het aantal geschorste Feyenoorders loopt niettemin weer gestaag op. Van Vossen heeft nog twee duels straf uit te zitten. Ook Van Gastel kan de volgende wedstrijd tegen Cambuur vergeten omdat hij zijn vierde gele kaart kreeg voor een nutteloze overtreding op Rzasa, die hij opving als een worstelaar. Het was niet de eerste keer dat Van Gastel ver van zijn eigen doel zulk onbesuisd gedrag vertoonde. Tegen Heerenveen moest Radomski het aan de zijlijn ontgelden.

Qua resultaat kon Feyenoord opnieuw terugkijken op een geslaagd weekeinde. De directe concurrenten Vitesse en Roda verloren immers. De voorsprong op de ranglijst was vooraf al zo comfortabel dat Beenhakker zich gisteren een gokje kon veroorloven. In de rust, bij een 2-1 achterstand, wisselde hij een verdediger voor een aanvaller. Linksback Tininho bleef achter in de kleedkamer, Ellery Cairo, die enige tijd bij satellietclub Excelsior was gestald, kwam in het veld. Toen het resultaat aanvankelijk averechts uitpakte en De Graafschap brutaal de voorsprong juist vergrootte tot 3-1, bracht Beenhakker ook Vos en Kornejev binnen de lijnen zodat Feyenoord het duel uitspeelde met vijf aanvallers. Drie treffers waren het resultaat.

Feyenoord heeft niet alleen een uitgebalanceerd basisteam, maar ook nog een aardige reservebank. Kalou, die Van Vossen verving, Kornejev, Vos, Cairo zijn spelers die elke eredivisieclub in zijn eerste elftal kan gebruiken. Het deed oud-Ajacied Silooy, nu motor op het midddenveld bij De Graafschap, opmerken: ,,Daarom wordt Feyenoord ook kampioen. De kracht van de ploeg is de brede selectie. De reserves van Feyenoord hebben kwaliteit genoeg om in het eerste te spelen maar ze houden zich rustig omdat het goed gaat.''

De weelde van Feyenoord is De Graafschap niet gegeven. Dat team moet zijn gebrek aan kwaliteit compenseren met hard werken. De Achterhoekers stroopten dan ook vanaf de eerste seconde de mouwen op, maar gingen desondanks strijdend ten onder. Het was voor hen een schrale troost dat ze voor een belangrijk deel hadden bijgedragen aan een schouwspel met een hoge amusementswaarde. Redeker bleef na de wedstrijd nog minutenlang op het veld verslagen voor zich uitstaren. ,,Ik ben er kapot van dat wij een 3-1 voorsprong uit handen gaven. Wij hebben hier een vervelende tijd achter de rug met al die trainerswisselingen (na het ontslag van Korbach ging Van Doorneveld met ziekteverlof, Jurrie Koolhof is nu interim-coach, red.). Dit was dè kans om een keer voor een opmerkelijk resultaat te zorgen.''