Extreem-rechts wint in Karinthië

Jörg Haider, leider van de extreem-rechtse FPÖ, is de grote overwinnaar van de verkiezingen van gisteren in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Zijn partij, de Freiheitliche Partei Österreich, is met 42,1 procent met afstand de grootste partij geworden. De sociaal-democratische SPÖ kwam niet verder dan 33 procent (verlies van 4,5 procent) en is daarmee voor het eerst in meer dan vijftig jaar niet meer de grootste partij in Karinthië. De conservatieven (ÖVP) bleven steken op 20 procent (was 24).

De lijsttrekker van de sociaal-democraten, Michael Ausser- winkler, is gisteravond opgestapt. De regerende Landeshauptmann (gouverneur), de conservatief Christoph Zernatto, laat de beslissing over zijn aanblijven als regionaal partijleider aan zijn partij over. Hij heeft aangekondigd, niet verder beschikbaar te zijn voor het gouverneurschap. De Groenen, de Liberalen en de progressieve Slowenen bleven, onder de gezamenlijke lijst Demokraten 99, net onder de kiesdrempel van 4 procent.

Haider maakt nu aanspraak op het gouverneurschap, ook al beschikken SPÖ en ÖVP nog altijd over een meerderheid in het deelstaatparlement, dat de gouverneur kiest. ,,Maar ik ben de enige kandidaat die nog over is, Ausserwinkler is afgetreden en Zernatto is niet langer beschikbaar. Het zou ondemocratisch zijn als de SPÖ en de ÖVP nu een onbekende, niet gekozen kandidaat naar voren schuiven'', aldus Haider.

Hij voerde zijn zege terug op het verkiezingsprogramma en zijn vroegere prestaties. ,,Ik was tussen 1989 en 1991 al eens Landeshauptmann en de mensen weten nog wat ik toen allemaal voor Karinthië heb gedaan'', zei hij. Hij moest in 1991 aftreden nadat hij in het parlement had gesproken over ,,de voorbeeldige arbeidsmarktpolitiek in het Derde Rijk''.

Ook in Salzburg en Tirol werden verkiezingen gehouden. Daar bleven de oude verhoudingen intact. In Salzburg zullen ÖVP (38 procent) en SPÖ (33 procent) waarschijnlijk een coalitie vormen. In Tirol bleef de ÖVP de grootste partij (48 procent), de SPÖ behaalde 21 procent, de FPÖ 20 procent.