De Slager, laatste leider Rode Khmer, opgepakt

De laatste voortvluchtige leider van de Rode Khmer, de 72-jarige Ta Mok, is zaterdag in het noorden van Cambodja gearresteerd, mogelijk met Thaise hulp en onder Amerikaanse druk. Ta Mok (Chhit Choen) zit nu gevangen in Phnom Penh. Hij zal in Cambodja worden berecht. De eenbenige Ta Mok sloot zich op 16-jarige leeftijd aan bij het ondergrondse verzet van de Rode Khmer, aanvankelijk gericht tegen de Franse kolonisator en later tegen het door de VS gesteunde bewind van Lon Nol. Anders dan andere Rode-Khmerleiders, zoals Pol Pot, Khieu Samphan en Ieng Sary, studeerde hij nooit in Frankrijk. Zijn bijnaam `De Slager' dateert uit de jaren '70 toen hij met harde hand zuiveringen uitvoerde om de Rode Khmer te ontdoen van `Vietnamese elementen'. Er zijn aanwijzingen dat hij ten tijde van Democratisch Kampuchea, toen tussen 1975 en 1979 mogelijk 2 miljoen doden zijn gevallen, persoonlijk betrokken is geweest bij de arrestatie, marteling en executie van mensen in onder andere de beruchte Tuol Sleng-gevangenis in Phnom Penh. Ta Mok zou de eerste Rode-Khmerleider zijn die zich moet verantwoorden. Pol Pot overleed vorig jaar april. Ieng Sary, Khieu Samphan en Nuon Chea zijn overgelopen naar het regeringskamp van premier Hun Sen. De VN dringen aan op een internationaal tribunaal tegen 20 tot 30 leiders van de Rode Khmer; Hun Sen wijst dat af uit vrees voor oplaaien van de burgeroorlog. Het ziet er naar uit dat hij Ta Mok, de enige leider die zich niet heeft willen overgeven, tot zondebok wil maken. (AFP, Reuters)