CMG behoudt groei ondanks 2000-probleem

Automatiseerder CMG verwacht dit jaar opnieuw snel te groeien. Concurrenten hebben gemaand tot enige voorzichtigheid, onder meer wegens het millenniumprobleem.

,,Wij hebben, met onze klantenbasis, geen reden daarover bezorgd te zijn'', aldus bestuursvoorzitter C. Stutterheim van CMG vanmorgen in een toelichting op de jaarcijfers.

CMG verwacht in 1999 verdere winst- en omzettoename, maar wil geen streefcijfer noemen. Als indicatie herhaalde CMG zijn doelstelling harder te groeien dan de markt, waarvan de groei voor het lopende boekjaar wordt becijferd op zo'n 20 procent.

In 1998 behaalde de Nederlands-Britse automatiseerder 46 procent meer omzet, tot 443,8 miljoen Britse pond. In guldens groeide de omzet met 51 procent naar 1,45 miljard gulden. De nettowinst nam het afgelopen jaar nog sneller toe: met 57 procent naar 122,7 miljoen gulden (37,4 miljoen pond). Op een lager Damrak had het aandeel CMG rondom het middaguur 30 eurocent gewonnen op 26,35 euro.

Dankzij een toename van het bedrijfsresultaat met 62 procent naar 191,5 miljoen gulden (voor afschrijving van bij overnames betaalde goodwill) nam de operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) toe van 12,3 procent in 1997 naar 13,2 procent in het afgelopen jaar.

In Frankrijk, waar CMG vaste voet aan de grond probeert te krijgen via acquisities van bedrijven als Alias, Cometh en Techside, moest de automatiseerder genoegen nemen met een operationeel verlies van 2,7 miljoen gulden. Dit is vooral het gevolg van hoge aanloopkosten. CMG wil dat de Franse organisatie vanaf begin volgend jaar gaat bijdragen aan de winst.

In Duitsland (36,2 miljoen pond omzet), waar CMG jarenlang problemen heeft gehad, realiseerde de automatiseerder een (operationele) marge van 6,1 procent (1997: 4,9 procent). In het Verenigd Koninkrijk (108,2 miljoen pond omzet) nadert de marge met 8,5 procent (1997: 6,4) het streefpercentage van 10. In de thuisbasis Benelux (vooral Nederland) behaalde CMG het afgelopen jaar een zeer hoge marge van 18,4 procent (boven het streven van 16 tot 18). Het bedrijf rekent er niet op dat de marge in de Benelux dit jaar nog verder stijgt. CMG wil in 1999 aankopen blijven doen in de genoemde Europese landen waar het nu actief is. Het aantal personeelsleden bij CMG nam vorig jaar met 44 procent toe tot 7.122. Daarvoor moest het bedrijf 2.741 nieuwe mensen binnenhalen. Daar stonden 870 mensen tegenover die de onderneming verlieten.

De winst per aandeel van CMG groeide in het afgelopen jaar met 64 procent naar 1,05 gulden (0,47 euro). Na afschrijving van goodwill op overnames nam de winst per aandeel toe met 56 procent naar precies één gulden (0,45 euro).