China haalt uit naar VS om raketten

China ziet mogelijkheden voor een doorbraak in de onderhandelingen over toetreding tot de Wereldhandendelsorganisatie (WTO). Maar het waarschuwt tegen verslechtering van de relatie met de VS indien Taiwan gaat deelnemen aan een Amerikaans defensiesysteem in Azië.

Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan, gisteren in Peking gezegd. Volgens Tang groeit de anti-Chinese stemming in de VS en zijn sommige groeperingen ,,niet blij met de toenadering'' tot China. Hij zei ook dat dergelijke oppositie niet in lijn is met het beleid van samenwerking van president Clinton.

Over China's toetreding tot de WTO zou vorige week belangrijke vooruitgang zijn geboekt tijdens het bezoek van de officiële Amerikaanse handelsgezante Charlene Barshefsky. Peking wil als `ontwikkelingsland' verzachtende voorwaarden voor toetreding, een eis waar de VS niet mee akkoord gaan. Een WTO-akkoord zou een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de betrekkingen tussen China en de VS, die op een aantal essentiële punten zeer stroef blijven zijn. Onderwerpen als Taiwan en de rechten van de mens blijven aanleiding geven voor veel wederzijdse kritiek, zoals ook op de persconferentie van Tang bleek.

Tang haalde fel uit naar de Amerikaanse plannen voor de aanleg, in samenwerking met Japan en Zuid-Korea, van een technologisch hoogwaardig defensiesysteem in Azië, het zogenoemde Theatre Missile Defence project (TMD). Volgens Tang betekent eventuele deelneming van Taiwan aan het project, waarover in de VS wordt gesproken, een inbreuk op China's soevereiniteit, met ,,negatieve gevolgen voor het internatonale en regionale strategisch evenwicht.''

Minister Tang haalde gisteren ook scherp uit over Amerikaanse berichten, zoals afgelopen weekeinde in de New York Times, waarin wordt beweerd dat China halverwege de jaren tachtig geheime Amerikaanse rakettechnologie heeft gestolen uit een laboratorium in de VS. Die berichten werden door Tang afgedaan als ,,onverantwoordelijk'' en ,,op niets gebaseerd.''