Centrum-rechts wint in Estland de verkiezingen

Bij de parlementsverkiezingen van gisteren in Estland hebben drie samenwerkende centrum-rechtse partijen een meerderheid behaald.

De grootste partij in het parlement wordt de Centrumpartij van oud-premier Edgar Savisaar. Zij kreeg 23,41 procent van de stemmen en heeft daarmee 28 zetels veroverd in het parlement, dat 101 zetels telt. Maar de drie centrum-rechtse partijen die samen willen regeren als ze een meerderheid halen bevinden zich in een betere uitgangspositie. Zij slaagden in hun streven naar een meerderheid. De Vaderland Unie van ex-premier Mart Laar kreeg 16,05 procent, de Hervormingspartij van Siim Kallas kreeg 15,86 procent en de Gematigden van ex-premier Andres Tarand eindigde op 15,11 procent. Samen veroverden deze partijen 53 zetels, een kleine absolute meerderheid. Deze drie partijen weigeren met de Centrumpartij van Savisaar samen te werken. De programma's liggen niet ver uiteen, maar de persoonlijkheid van Savisaar vormt voor het trio Laar, Kallas en Tarand een probleem.

De Coalitiepartij van premier Mart Siimann deed het bij de verkiezingen beter dan verwacht: in plaats van de verwachte vier procent kreeg ze 7,57 procent, goed voor zeven zetels. De linkse boerenpartij CPP kreeg met 7,27 procent ook zeven zetels, één meer dan de partij van de Russischtalige minderheid, de Verenigde Volkspartij (6,40 procent).

Savisaar zei gisteren in een reactie te verwachten dat president Lennart Meri hem, zodra op 17 maart de officiële uitslag van de verkiezingen bekend is, als leider van de grootste partij zal belasten met de vorming van een nieuwe regering. Het is evenwel niet waarschijnlijk dat Meri dat zal doen. Hij heeft geen geheim gemaakt van zijn afkeer van Savisaars populisme en is volgens de grondwet niet verplicht de leider van de grootste partij als formateur aan te wijzen. Dat maakt de waarschijnlijkheid van een nieuwe regering van de Vaderland Unie, de Hervormingspartij en Gematigden groter. (Reuters, AP, AFP)