Bod Fortis van 5,3 miljard op bedrijf VS

Bank en verzekeraar Fortis wil voor 5,3 miljard gulden de Amerikaanse verzekeraar American Bankers Insurance (ABI) overnemen. Als het overnamebod slaagt, verdubbelt Fortis haar omvang in de Verenigde Staten.

ABI biedt verzekeringen aan die gekoppeld zijn aan kredieten: de afbetaling van een product (auto, wasmachine) wordt bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijden door de verzekeraar overgenomen. Ook verlengt ABI, die marktleider is in dit segment, tegen betaling de garantietermijn bij consumptiegoederen.

Bestuursvoorzitter J. Bartelds van Fortis zei vanochtend in een toelichting op de overname niet uit te sluiten dat zijn concern dergelijke diensten ook in Nederland gaat aanbieden.

Fortis neemt bij overname van ABI ook bijna 200 miljoen dollar aan schulden van het Amerikaanse bedrijf over. Het Nederlands-Belgische Fortis (onder meer Amev, VSB en MeesPierson) betaalt de acquisitie voorlopig uit eigen middelen, maar mogelijk worden deze zomer nieuwe aandelen uitgegeven. Vorig jaar nam Fortis na een overnamegevecht met ABN Amro de Belgische Generale Bank voor 24 miljard gulden over.

Het in Florida gevestigde ABI wordt samengevoegd met de Fortis-dochter American Security Group. Samen krijgen ze een kwart van de markt voor `garantieverzekeringen' (bijna 13 miljard dollar) in handen. Circa 300 van de 4.400 banen verdwijnen en Fortis denkt binnen drie jaar jaarlijks 100 miljoen dollar te besparen. De nieuwe dochter, vorig jaar goed voor een winst van 267 miljoen dollar, draagt direct bij aan de winst per aandeel van Fortis.

Fortis biedt een premie van 19 procent op de beurskoers van ABI om andere gegadigden af te schrikken. De Nederlandse financiële groep heeft de steun van het ABI-management, dat 7,5 procent van de aandelen bezit. Wordt het bod overtroffen, dan verdient Fortis 100 miljoen dollar aan de mislukte transactie.