BMW vraagt Londen steun voor Rover

De Duitse autoproducent BMW heeft bij de Britse regering aangeklopt om financiële steun voor zijn kwakkelende dochteronderneming Rover. Een woordvoerder van BMW zei zaterdag dat er om ,,enkele honderden miljoenen mark'' is gevraagd. Hij voegde eraan toe dat het nog lang niet zeker is dat de vestiging van Rover in Longbridge kan blijven doordraaien.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde zaterdag dat BMW om ongeveer 200 miljoen pond (654 miljoen gulden) heeft verzocht. De Britse regering zou bereid zijn om in ieder geval de helft daarvan te fourneren. De overheid wil er veel aan doen om de werkgelegenheid in stand te houden. Het gaat bij de Rover-vestiging in Longbridge en bij de toeleveranciers om in totaal 45.000 arbeidsplaatsen.

Met zijn verzoek om staatssteun geeft BMW voor het eerst aan dat het de Britse fabriek overeind wil houden. De toekomst van de verlieslijdende vestiging werd onzeker toen de Duitse autofabrikant vorig jaar een onderzoek ernaar aankondigde. De onzekerheid werd alleen maar groter toen eerder dit jaar BMW-topman Bernd Pischetsrieder het veld moest ruimen, omdat hij niet in staat bleek te zijn de verliezen bij Rover, in 1994 overgenomen, weg te werken. (DPA, Reuters)